Sveriges nationaldag firas world wide!

Den 6 juni bjuder Sverige in världen till ett storslaget digitalt nationaldagsfirande. Med National Day 2021 – celebrate with Sweden! vill Svenska institutet förmedla hopp om en ljusare framtid efter pandemin. Medverkande gäster är bland andra Kronprinsessan med familj, utrikesminister Ann Linde, artisterna José González, LÉON och Amason samt vårdpersonal, kockar, konstnärer, komiker och många fler.

På nationaldagen sänder Svenska institutet ett 90-minuter långt digitalt nationaldagsfirande. Programmet, som är på engelska, vänder sig till en internationell publik som är nyfiken på Sverige, till den drygt halva miljonen utlandssvenskar och till Sveriges närmare 100 ambassader och konsulat runt om i världen som vanligtvis bjuder in till firande. Men det digitala firandet är förstås öppet för alla från Lagos till Laxå, Kuala Lumpur till Kiruna.   

Årets globala fest bjuder annat bland annat på:  

  • hälsningar från Kronprinsessan med familj samt utrikesminister Ann Linde
  • konserter med José González, LÉON och indiebandet Amason.   
  • repertoarkompaniet Cullberg som framför verket ‘Cullberg working from home’
  • matlagning med kockarna Camilla Hamid, Jessica Frej och Gustav Johansson (från kontot “Jävligt gott”)
  • sketcher med komikern Liam Kalevi om svenskar och svenska traditioner   
  • inslag med bland andra skidåkaren Charlotte Kalla, musik med vårdpersonal Trapptoner, virusforskaren Ali Mirazimi och skådespelaren Emma Örtlund  

Arrangörer för National Day 2021 – celebrate with Sweden! är Svenska institutet och de svenska ambassaderna. Programmet sänds via den uppdaterade och nylanserade sweden.se och dess facebook- och youtubesida samt i utlandsmyndigheternas egna sociala mediekanaler, där de översätts till bland annat ryska, arabiska, spanska, portugisiska, franska och tyska.    

Sändningen ses enklast på Sweden.se:s facebookevenemang som sker två gånger den 6 juni.    

Evenemanget kl 10:00: swedn.me/nationaldayat10   

Evenemanget kl 20:00: swedn.me/nationaldayat20   

De officiella Sverigekanalerna, med över 3 miljoner följare, är på engelska: sweden.se (webb, Facebook, Instagram,Twitter),ryska:  ru.sweden.se webb, Facebook, Instagram och Vkontakte) samt arabiska: ar.sweden.se (webb, Facebook, Instagram och Twitter).