Swedish Music Moments – berättelsen om de svenska musikframgångarna

Den nya utställningen Swedish Music Moment skildrar de svenska musikframgångarna och vad som lett fram till dem. Den tar oss på en resa från Monica Zetterlund, via Avicii till ABBAs avatarer.
Fotot visar 8 olika affischer som presenterar svenska artister med bild och text.

Sedan mitten av 1990-talet har svenska musiker och producenter dominerat topplistorna i världen. Enligt en rapport från branschorganisationen Export Music Sweden finns det bara tre länder som exporterar mer musik än de importerar: USA, Storbritannien och Sverige.

Hur kan det skapas så många listettor i litet land långt upp i norr med drygt 10 miljoner invånare?

SI:s nya utställning Swedish Music Moments berättar historien om de svenska musikframgångarna och de innovationer som banat vägen. Om de svenska artisterna som gjort avtryck – från Monica Zetterlund till Avicii, och om de svenskar som gjort att Stockholm är popens huvudstad vid sidan av Los Angeles. Det är där de flesta hits skrivs och produceras.

– Ambassaderna har länge efterfrågat material som berättar om de exceptionella framgångar som svensk musik skördar världen över, säger projektledare Oskar Röhlander. Det är häftigt att tänka på hur många som har en relation till Sverige genom musiken. Att svenska låtskrivare, producenter och artister skapar musikupplevelser för miljontals människor runt om i världen.

I i sitt förord konstaterar musikjournalisten Jan Gradvall att framgångarna i huvudsak beror på 4 faktorer:

  • Musikskolor: kommunala musik- och konstskolorna har banat väg för utvecklingen i kombination med den fria tillgången till teknisk utrustning på vuxenhögskolor.
  • Digitalisering: Sverige gjorde tidigt framsteg inom digital teknik och bakom många banbrytande musikaliska innovationer, t.ex. Spotify och Soundcloud, finns svenska upphovsmän.
  • Internationalisering: Sverige är ett litet land, vilket driver internationalisering. Till skillnad från många europeiska länder dubbar vi inte engelskspråkiga tv-serier och filmer och många svenska talar engelska obehindrat.
  • Melankoliska melodier: Långa, mörka vintrarna och kontrasten mellan stad och land har format svensk kultur. Musiken kännetecknas av starka melodier med en melankolisk underton – en tradition som tar avstamp i svensk folkmusik.

Lyssna på spellistan #swedishMusicMoments

De fem bäst säljande svenska artisterna:

ABBA – 500 miljoner ex
Roxette – 75 miljoner
Ace of Base – 50 miljoner
Zara Larsson – 35 miljoner
Avicii – 30 miljoner