Synergier mellan handel, främjande och utvecklingssamarbete 

Svenska institutet arbetar intensivt med att implementera regeringens utrikeshandelsstrategi* och reformagendan för biståndet. Genom att stärka synergierna mellan handel, främjande och utvecklingssamarbete kan vi både stärka Sveriges konkurrenskraft och bidra till hållbar utveckling i partnerländer, genom ökat handelsutbyte.

Såhär arbetar vi för att öka synergierna mellan handel och utvecklingssamarbetetet:

Ukraine Cooperation Programme: finansierar samarbeten mellan svenska och ukrainska aktörer inom akademi, näringsliv och civilsamhälle för att stödja Ukrainas uppbyggnad, reformarbete och EU-integration. Samtidigt stärks de svensk-ukrainska relationerna. 

SI Global Executive Programme: är ett ledarskapsprogram som tar tillvara svensk spetskompetens inom området grön omställning och syftar till att stärka internationella företagsledares förmåga att driva socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara företag i sina hemländer. Här knyts viktiga och långsiktiga handelskontakter mellan svenska och utländska företag aktörer. 

Impact Pioneers ’24: främjar nätverk och utbyte mellan svenska och utländska entreprenörer, med grön omställning och tillväxt som gemensam målbild.  

Sverigeveckor: En viktig del i arbetet för att öka synergierna mellan bistånd, handel och främjande är SI:s Sverigeveckor som arrangeras inom ramen för SI Global Executive Programme och Impact Pioneers´24. Entreprenörer och företagsledare som deltar i programmen bjuds in till Sverige för att ta del av workshopar, mentorsmöten och studiebesök till innovativa svenska företag.  

Pioneering women in STEM: Under hösten 2024 lanseras en särskild satsning inom SI Scholarship for Global Professionals där 50 stipendier på masternivå tilldelas kvinnor som studerar på högskolenivå inom STEM-ämnena (naturvetenskap, matematik, teknik och ingenjörsvetenskap). Pilotsatsningen har fokus på tillväxtländer i Afrika och Asien, i linje med SI:s andra program och regeringens strategi för Sveriges utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft. De svenska lärosätena ges möjlighet att nominera masterutbildningar och att identifiera kandidater.  

Woodlife Business Projektet “Woodlife Business” har utvecklats av Svenska institutet i nära samverkan med Sveriges ambassad i Kenya. Programmet går ut på att matcha behovet av hållbart byggande i Östafrika med svensk skogs- och träindustri. I programmet skapas långsiktiga kontakter mellan entreprenörer i Kenya och svenskt näringsliv, bland annat genom studieresor till Sverige och möten med svenska företag. 

För Svenska institutet är arbetet att knyta ihop handelsfrämjande med utvecklingssamarbetet ett etablerat arbetssätt som vi har drivit under många år, för att skapa och vårda långsiktiga och givande relationer mellan svenska och utländska aktörer. 

*Strategi för Sveriges utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft.