Utlysningen av SI Ukraine Cooperation Programme har öppnat!

Nu är det åter möjligt för svenska aktörer att vara med och bidra till Ukrainas återuppbyggnad och EU-närmande genom SI Ukraine Cooperation Programme, . Idag öppnar utlysningen för svenska aktörer och deras samarbetsparter i Ukraina. Vi fick en pratstund med biträdande enhetschef och programsamordnare, Markus Boman om programmet.
Foto på Markus Boman

Hej Markus Boman, programsamordnare och biträdande enhetschef, idag öppnar årets ansökningsperiod för SI:s bilaterala projektstöd till Ukraina. Vad är syftet med Svenska institutets finansiering av projekt i Ukraina?

Vi ska bidra till att underlätta för samarbeten mellan Sverige och Ukraina. De projekt vi stöttar ska svara mot behov i landet – alltifrån näringslivsutveckling till kulturarvsfrågor, jämställdhet och stärkt demokratisk samhällsstyrning.  Syftet är att stärka kunskap och förmåga hos både aktörer och institutioner i Ukraina. Projekten bidrar på olika sätt till Ukrainas upp byggnad och EU-integration.

Med vår finansiering sänker vi också trösklarna för samarbeten mellan Sverige och Ukraina. Till exempel kan man ansöka om mindre bidrag för att förbereda ett samarbete, även om man ännu inte har en partner i Ukraina. Det kallas för projektförberedelse och innebär en möjlighet att söka pengar för att göra enklare kontaktresor, utarbeta behovsanalyser och mindre förstudier, samt etablera ett partnerskap för fortsatt samarbete.

Nämn exempel på projekt som har en positiv inverkan på både svenska och ukrainska aktörer?

Kriget har lett till stor kompetensflykt, eftersom många har tvingats fly eller kallats in i till landets försvar, samtidigt som ekonomin och samhället har genomgått stora förändringar. Därför söker vi projekt som stärker kompetens och driver förändring genom att engagera personer med möjlighet att påverka.  Ett exempel är projektet REGAIN som utbildar tjänstepersoner vid ukrainska myndigheter i ledarskap för att de i sin tur ska kunna driva utveckling inom sina institutioner. Ett annat projekt, UNITED, utbildar ukrainska diplomater i förhandlingsteknik inför EU-förhandlingarna. Projektet CRAFT handlar om hur man kan hitta smarta lösningar på konkreta problem i ukrainska lantbrukares vardag, exempelvis genom att introducera modern teknik.

Även om projekten främst handlar om att göra skillnad på plats i Ukraina så lär sig de svenska aktörerna mycket genom samarbetet, framför allt kunskaper om beredskap som är ovärderliga för vår egen civila försvarsförmåga i Sverige.

Finns särskilda områden som du vill tipsa om att söka projektstöd inom?

En fråga rör att förbättra affärsklimatet i Ukraina och då är en viktig komponent att jobba med transparens och antikorruption i privat sektor.

Jobbskapande är ett annat område, att hitta former för att mobilisera en större del av Ukrainas befolkning i en snabbt förändrad ekonomi, vilket bland annat kan handla om att integrera internflyktingar och veteraner.

De senaste åren har kvinnor i Ukraina fått ta en större roll i den ukrainska ekonomin och i samhället, det är också något vi vill bygga vidare på genom att stötta projekt som kan ta vara på detta momentum för jämställdhet.

Vilka kan söka SI:s stöd? Hur går urvalsprocessen till?

Vi vänder oss till aktörer i Sverige, exempelvis myndigheter, civilsamhälle, akademi, näringsliv och kulturaktörer. För att söka de större bidragen ska man redan ha åtminstone en samarbetspart i Ukraina. Den som ännu inte hittat ukrainska partners att samarbeta med kan, som sagt, med fördel söka projektförberedelse.

Själva urvalsprocessen innebär först ett steg då ansökningar granskas utifrån ett formaliaperspektiv, därefter tar en omfattande granskning vid som innebär djupläsning och bedömning i konkurrens enligt uppställda kriterier. Förra året mottog SI 168 ansökningar, av vilka 49 kunde beviljas.

Fakta:

Det finns tre bidragstyper att söka inom SI Ukraine Cooperation Programme för svenska aktörer och deras ukrainska partners.

Den första är projektförberedelse som är ett mindre projektstöd som syftar till att lägga grunden för samarbeten mellan Sverige och Ukraina. Det kan handla om kontaktskapande aktiviteter, möten och workshoppar för att diskutera eller genomförande av enklare förstudier.

Den andra formen är samarbetsprojekt, ett projektstöd för implementering och genomförande av kapacitetshöjande verksamhet hos aktörer och/eller gentemot specifika målgrupper i Ukraina.

Den sista typen är ett projektstöd för att genomföra ett tematiskt utbildningsprogram gentemot målgrupper i Ukraina. Syftet är att stärka deltagarnas kompetens att kunna verka för reformer och utveckling som i sin tur bidrar till Ukrainas möjligheter till EU-integration.