Vad vi pratar om när vi pratar om Sverige

Ett av Svenska institutets uppdrag är att förse svenska ambassader och konsulat med material som de kan använda vid exempelvis seminarier, utställningar och event. Materialen täcker en stor bredd av ämnen, från svensk musik till biovetenskap.

Materialen anpassas till en lokal kontext och utlandsmyndigheterna arbetar ofta tillsammans med svenska företag, organisationer och samarbetspartners i respektive land. En del material består av utställningar med text och bild, medan andra bygger på samskapande aktiviteter, till exempel golvspelet Electionville, och involverar deltagarna att tänka kreativt inom en mängd områden.

I slutet av året kan vi summera vad som skapat mest efterfrågan av våra Sverigerelaterade ämnen. Sammanställningen ger en bra indikation på vad Sverige förknippas med i omvärlden.

Årets fem-i-topp-lista:

Swedish Film Selection

Swedish Film Selection 2022 är sju svenska filmer som valts ut tillsammans med Svenska Filminstitutet. I år har filmerna visats 690 gånger med en sammanlagd publik på 16 020 besökare – från Albanien till Mumbai. Roligt är att svenska branschaktörer ofta deltar fysiskt eller online vid visningarna. Bland årets filmer finns: Guldbaggevinnaren Clara Sola, Tigrar och Världens vackraste pojke. Samtliga finns med engelska, franska, tyska, spanska, portugisiska, ryska, turkiska och kinesiska undertitlar.

Pioneer the Possible

Pioneer the Possible är ett kommunikationskoncept som riktar sig till målgrupper som är intresserade av att göra affärer, investera eller arbeta i och med Sverige. Konceptet tar avstamp i svenska företags ledande position inom den gröna omställningen och utvecklades av SI i nära samverkan med Business Sweden, Vinnova, Tillväxtverket, Svenskt Näringsliv, svenska regioner och många fler. Toolkitet innehåller en utställning, flera powerpointpresentationer, filmer, workshopmanualer, material för sociala medier och mycket annat. Under 2022 användes materialet av 18 utlandsmyndigheter, bland annat i Rom, Nairobi, Paris och Hanoi.

 

Three Cheers for Alfie Atkins

Alfons Åbergs 50-årsdag har uppmärksammats på 15 utlandsmyndigheter. Utställningen har bland annat översatts till grönländska, vilket inte hör till vanligheterna, och visats i Nuuk på Grönland. Sista visningarna sker nu i december i Wien och Tokyo.

Three Cheers for Alfie Atkins har bidragit till att Alfons nu ges ut på koreanska. Och Alfons pappa har fortsatt sin pipa i munnen, även om det koreanska förlaget gärna sett att han rökte mindre.

Ambassaderna har stor vana vid att fira våra mest uppskattade barnboksfigurer. Under förra årets firande av Pippi 75 år överraskade personalen på ambassaden i Helsingfors med en video där de gjorde saker som de vanligtvis inte gör i residenset. Videon sågs av över 40 000 personer och uppmärksammades av det finska public servicebolaget Yle.

Re:waste – how Sweden is rethinking resources

Intresset för svenskt klimatarbete och avfallsfrågor är stort. Re:waste berättar om vad vi på olika nivåer i samhället kan göra för att minska mängden avfall och hur vi kan hantera det på ett säkert sätt. Materialet kan användas tillsammans med Pioneer the Possible eller för sig självt.

The Nobel Prize

Vad är mer svenskt än Nobelpriset? Tillsammans med Nobelstiftelsen har SI tagit fram ett material som kan användas för offentliga aktiviteter för att sprida kunskap, engagera och inspirera en global publik – från lärare till en bred allmänhet.