Välkommen till livesänt seminarium om kultur och demokrati i Östersjöregionen den 12 september!

I syfte att inspirera och uppmuntra kulturaktörer att bana väg mot hållbara och motståndskraftiga demokratier i Östersjöregionen, bjuder Östersjöstaternas råd (CBSS), Utrikespolitiska institutet (UI) och Svenska institutet (SI) in till ett livesänt seminarium den 12 september.

Seminariet kommer att handla om kultur, kulturell diplomati och transparenta demokratier. Tre talare som representerar kultur och politik agerar katalysatorer i diskussionen genom att presentera sina synpunkter, erfarenheter och specifika perspektiv. Publiken är välkomna att bidra till diskussionen och får gärna ställa frågor till talarna i slutet av seminariet.

Talare:

Evan Fein är en f d student och medarbetare på Juilliard School i USA. Han är även kompositör. Han kommer att prata om de program som skolan driver, som syftar till att omvandla unga artistiska begåvningar till medkännande yrkesverksamma individer.

Ellen Sarkisian Åkerman praktiserar på Stockholm Centre for Eastern European Studies (SCEEUS) som är del av Utrikespolitiska institutet. Med en bakgrund i rysk konst och feminism kommer Sarkisian Åkerman bland annat prata om det sociala nav som konst och politik utgör i Ryssland.

Stefan Ingvarsson, senior analytiker på Stockholm Centre for Eastern European Studies (SCEEUS) på Utrikespolitiska institutet, har en bakgrund i diplomati, kultur, förlagsverksamhet och journalistik. Han kommer att fokusera på hur Polens neokonservativa och nationalistiska skifte påverkar konstnärlig frihet och förståelsen för vad fri konst är och borde vara.

Diskussionen kommer att modereras av Hedda Krausz Sjögren – regissör, producent och f d kulturråd på svenska ambassaden i Pretoria, Sydafrika.

Seminariet arrangeras i samarbete med Östersjöfestivalen, en samlingsplats för musikupplevelser och inspirerande samtal. Den pågår under tiden 9-18 september. Seminariet kommer därför att innehålla ett musikinslag: “Fanfare for the Uncommon Woman” av Sveriges radios Symfoniorkester.

Seminariet livesänds mellan kl 16 och 18 den 12 september. Anslut via den här länken.