Visionär och flerdimensionell konst kännetecknar 2024 på Svenska institutet Paris

I vår introducerar Svenska institutet Paris den banbrytande men så gott som okände konstnären Lars Fredriksson. Han presenteras i en grupputställning tillsammans med Anastasia Ax och Christine Ödlund. Höstsäsongen bjuder på en separatutställning med den prisbelönta konstnären Tarik Kiswanson.

I mars inleder Svenska institutet Paris en serie av utställningar med svenska historiska konstnärer som brutit ny mark. Den nya utställningsserien placerar dessa historiska konstnärskap i ett samtida sammanhang för att se influenser och påverkan, men också för att visa deras konstnärliga relevans i vår tid.

Först ut är Lars Fredrikson, vars betydande men så gott som okända konstnärskap presenteras i grupputställningen Suivre les ondes – Lars Fredrikson en resonance avec Anastasia Ax et Christine Ödlund den 8 mars till 16 juni.

Radioingenjören Lars Fredrikson (1926–1997) studerade konst i Paris och verkade i Frankrike i hela sitt liv. Hans livsverk kom att bli banbrytande inom kinetisk skulptur och bild, ljud och ny teknologi. Ett livsverk som också omfattade nydanande samarbeten i gränslandet mellan ljud och poesi, skulptur och rörelse och viktiga teknologiska landvinningar i konstens tjänst.

Fredriksons konst visas i dialog med konstnärerna Anastasia Ax (f. 1979) och Christine Ödlund (f. 1963), som delar en stark valfrändskap med Lars Fredrikson. Båda arbetar med en mångkunnig och öppen konst som fritt rör sig över ett vitt och rikt fält av uttryck och material: skulptur och olika former av bild, performance, rörelse och ljud.

Oktober 2024 – februari 2025, Separatutställning med Tarik Kiswanson

Tarik Kiswanson (f. 1986) är konstnär och poet. Hans konstnärliga verksamhet omfattar skulptur, skrivande, performance, teckning, ljud och videoverk. Begrepp som trolöshet, förnyelse och återuppbyggnad är centrala teman i hans konstnärskap, liksom tid, minne, arv och identitet.

De senaste åren har Kiswanson uppmärksammats stort internationellt och han blivit en viktig röst inom konstvärlden. Nyligen tilldelades han det prestigefyllda Marcel Duchamp-priset och hösten 2023 ställde han ut på Centre Pompidou tillsammans med de andra nominerade.

I Sverige var han senast aktuell med separatutställningen Becoming på Bonniers Konsthall våren 2023 som hyllades av både av press och publik.

Det här händer också under 2024

10–11 mars: Vi firar Stig Dagermans födelse med läsningar och föreställningar i samarbete med Théâtre de l’Odéon, Bibliothèque nordique och Études nordiques/La Sorbonne.
21 juni: Midsommar/Fête de la musique i trädgården
5–14 september: Paris Design Week
16–20 oktober: konstmässan Paris + by Art Basel
7–10 november: fotomässan Paris Photo