2023 års vinnare av Young Courage Award utsedda

I samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader delar Raoul Wallenberg Academy ut Young Courage Award. Den internationella utmärkelsen går till unga personer mellan 13 och 20 år som utmärkt sig för sitt civilkurage och engagemang. I år har sex pristagare från fem länder utsetts.
Bild på vinnarna av Young Courage Award 2023.

Young Courage Award (tidigare Ungt Kurage) uppmärksammar unga som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang. Årets pristagare kommer från Frankrike, Serbien, Spanien, Sverige och Ungern och har utsetts efter förslag från allmänheten, skolor och ambassader.

– Det är viktigare än någonsin att uppmärksamma unga människor som verkar för en mer medmänsklig värld. Genom deras engagemang inspirerar de oss alla att, likt Raoul Wallenberg, agera med mod och civilkurage för ett mer inkluderande samhälle, säger Anna Urombi, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy.

– SI och RWA har länge samarbetat för att synliggöra ungas engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter världen över. Genom att uppmärksamma medmänskliga handlingar vill vi sätta ljuset på varje individs förmåga att göra skillnad – i stort som smått, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Mellan 25 och 28 augusti genomför pristagarna en resa i Raoul Wallenbergs fotspår i Stockholm. Den 28 augusti träffar de utrikesminister Tobias Billström på Utrikesdepartementet.

Årets pristagare är:

Enzo Rodrigues, 18 år, Frankrike
När Enzo Rodriguez upptäckte att det brann i en fastighet ringde han genast brandkåren. Därefter sprang han till de närliggande affärerna och hämtade tre brandsläckare. Han lyckades få kontroll över branden samtidigt som han instruerade de boende att stanna kvar inomhus och vänta på hjälp. Enzo hyllas för att han visat stort mod och osedvanlig handlingskraft i en kritisk situation.

Maša Vajdić, 17 år, Serbien
I vintras arrangerade Maša Vajdić en humanitär hjälpaktion i en park och tillsammans med föräldrar och förskolebarn samlade hon in mängder av vinterjackor som hängdes upp i träden runtomkring. Med hjälp av lokalteve spreds nyheten och många behövande kom och hämtade nya jackor. Maša prisas för sina ansträngningar att bekämpa fattigdom.

Lucía Ordoñez Ramírez, 13 år, Spanien
Varje fredag tillverkar Lucía Ordoñez Ramírez och hennes vänner presenter som de sedan säljer till förmån för olika frivilligorganisationer. De arrangerar festivaler och intäkterna för de lotter de säljer går till att bygga skolor. Ibland åker de in till Madrid och skänker mat till hemlösa. Utöver allt detta besöker Lucía äldre ensamma personer på sin fritid. Juryn uppmärksammar Lucía för att hon gör stor skillnad för sina medmänniskor.

Lamija Muharemovic, 21 år, Sverige
Lamija Muharemovic var med och grundade A Sister Thing, en mötesplats i det utsatta området Norrby i Borås, som välkomnar alla tjejer oavsett var de bor. Här träffas de en gång i veckan och samtalar om viktiga frågor som rör relationer, vänskap, studier, arbete och framtid. 2022 organiserade Lamija även ett välbesökt valevent för att uppmuntra unga att rösta. Lamija uppmärksammas för sitt viktiga engagemang för unga kopplat till frågor om demokrati.

Yusuf Hussein, 21 år, Sverige
Yusuf Hussein är en driven entreprenör med intresse för skärningspunkten mellan teknik, innovation och kreativitet. Vid sidan av sina studier vid KTH i Stockholm har han skapat fotoprogrammet Rise and shoot, som undervisar unga i Järvaområdet i visuell kommunikation. Yusuf prisas för sin förmåga att inspirera och väcka nyfikenhet för fotografi hos unga.

Marcell Mező, 19 år, Ungern
Strax efter den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien i början av året anslöt sig Marcell Mező till en grupp frivilliga i hjälparbetare. Tillsammans med sin hund Black, som han tränat till att bli sökhund, deltog Marcell under stundtals mycket svåra förhållanden i sökarbetet. Macell uppmärksammas för sin genuina vilja att hjälpa medmänniskor i nöd.

Om Young Courage Award

Priset är icke-politiskt och tilldelas unga personer som verkat i Raoul Wallenbergs anda i sin vardag. Svenska ambassader i de medverkande länderna deltar i utlysningsarbetet. En svensk jury, utsedd av RWA, utser därefter vinnarna.

I juryn år 2023 ingår Atilla Yoldaş, journalist och föreläsare, Beata Kull, grundare av Stiftelsen Lärargalan, Deqa Abukar, Co-founder BLING, Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom, Jiloan Hamad, fotbollspelare, Maja Kastlander, representant Raoul Wallenberg Differencemakers, Mira Kelber, ordförande för Judisk Ungdom Malmö, Noah Boivier, representant Raoul Wallenberg Differencemakers, Peter Rung, föreläsare och initiativtagare till Huskurage.

Prisceremonin äger rum på Musikaliska Kvarteret, Nybrokajen 11 kl 15.00 på Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet, den 27 augusti.

Om Raoul Wallenberg Academy

Raoul Wallenberg Academy är en politiskt och religiöst oberoende insamlingsstiftelse som rustar unga att agera med civilkurage i Raoul Wallenbergs anda. Stiftelsen grundades för att inspirera unga att med civilkurage och medmänsklighet agera för allas lika värde.