Den 7 oktober offentliggjorde den norska Nobelkommittén att årets fredspris tilldelas människorättsförsvararen Ales Bialiatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties. Pristagarna är alla representanter för civilsamhället i sina hemländer. Vi ställde några frågor till SI-alumnen Liubou Lanina, som arbetar i Ales Bialiatskis organisation Viasna.
Vid det här laget känner de flesta till Viasna och det viktiga arbete för mänskliga rättigheter som ni bedriver. För den som fortfarande inte har hört talas om er – hur skulle du beskriva organisationen?
Viasna är den största människorättsorganisationen i Belarus. Vi försvarar de som utsatts för brott mot mänskliga rättigheter. Organisationen grundades 1996 av Ales Bialiatski som ett svar på Luskasjenka brutala repressalier mot de som deltog i massprotesterna mot hans styre. Bialiatski och de andra människorättsaktivisterna i Viasna hjälpte de arresterade och deras familjer genom att dokumentera tortyren som de politiska fångarna utsattes för.
I dag, mer än 26 år senare, övervakar vi fängelser, domstolsförhandlingar och fredliga sammankomster, samt sammanställer analyser. Vi arrangerar också stora kampanjer, till exempel ”Människorättsförsvarare för fria val” och kampanjen mot dödsstraffet i Belarus. År 2020 engagerade Viasna mer än 700 frivilliga som valobservatörer, vilket var ett nytt rekord.
Du deltog i Svenska institutets ledarskapsprogram SI Leader Lab 2022 – kan du ge exempel på något som gjorde särskilt intryck på dig?
Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att delta i SI Leader Lab. Det är svårt att beskriva känslan att få träffa deltagare från olika länder som alla kämpar för mänskliga rättigheter på olika sätt. Det betydde mycket för mig att få dela mina erfarenheter från Belarus. Jag hoppas och tror innerligt att min medverkan är början på ett långt samarbete med de andra deltagarna och med Sverige.
Vad betyder Nobels fredspris för dig och din organisation – och för de politiska fångarna i Belarus?
Det finns över 1 300 politiska fångar i Belarus i dag, och sex människorättsaktivister från Viasna sitter just nu fängslade på grund av sitt modiga engagemang. Bland dem finns Ales Bialiatski, hans ställföreträdare Valiantsin Stefanovic, volontärsamordnaren Marfa Rabkova och volontären Andrei Chapiuk. De har alla dömts till 15 års fängelse. Människorättsförsvararen Leanid Sudalenka sitter också fängslad, dömd till tre års fängelse. Vi har ingen kontakt med dem, de lever under fruktansvärda förhållanden och saknar tillgång till sjukvård.
Ales Bialiatski har försvarat mänskliga rättigheter i Belarus i mer än 25 år och arbetar outtröttligt för att hjälpa människor som utsatts för förtryck. Nobelpriset betyder naturligtvis mycket för honom, hans familj och hela organisationen. Det ger oss motivation att fortsätta arbeta och är ett tecken på att vårt arbete har uppmärksammats. Ales Bialiatski har varit en politisk fånge sedan juli 2021. Nobels fredspris ger oss möjlighet att än en gång visa för Lukasjenkas diktatur att världens ögon är riktade mot behandlingen av de politiska fångarna och att de måste släppas fria.
Läs mer om SI Leader Lab.
Läs mer om Viasna.