Tillgänglighet i fokus för projektbesök

Genom det SI-finansierade projektet ICE: Inclusive Community Empowerment sker ett utbyte mellan Höörs kommun och kommunen Kopychyntsi i Ukraina om tillgänglighet . I somras besökte de ukrainska projektdeltagarna Höörs kommun för att lära mer om kommunens arbete i frågan.

Hallå där Vitalii Barabash, biträdande borgmästare i Kopychyntsi, Ukraina och Mariya Tuzyk, NGO-representant och projektledare! Som en del av projektet var ni åtta personer på studiebesök i Höörs kommun i juni.  Hur var det?
– Det var en intensiv och lärorik vecka. Idén med utbytet är att vi ska lära mer om hur man skapar ett inkluderande samhälle och det har vi verkligen fått göra, bland annat genom att träffa representanter för barn- och utbildningssektor, lokala företagare och entreprenörer. Vi träffade också kommunens friluftssamordnare och gjorde ett studiebesök på Maglehills särskilda boende med visning av kommunens hjälpmedelsförråd. Det här kommer hjälpa oss att skapa en plan och en riktning för hur vi ska jobba framåt, säger Vitalii Barabash.

-Vi lär oss om tillgänglighet; fysisk, digital och psykisk, för att göra vårt samhälle mer inkluderande. Även om situationen är svår just nu, och vår budget är begränsad försöker vi hitta vägar för hur vi kan fortsätta att utvecklas, säger Mariya Tuzyk.

På vilket sätt är arbetet med tillgänglighet viktigt för er?
– Vi en liten kommun med ungefär 13 500 invånare. De flesta allmänna byggnader och institutioner är från Sovjettiden. Då fanns det inget som hette tillgänglighet eller möjlighet för funktionshindrade att få tillgång till allmän service och tjänster. Sedan Sovjetunionens fall är många av de byggnaderna och infrastrukturen kvar, säger Vitalii Barabash. Samtidigt har vi försökt att göra kommunen mer tillgänglig, till exempel genom att erbjuda ramper till personer med rullstol.

Rysslands fullskaliga invasion betyder nya utmaningar på området, inte sant?
– Jo, vi förstod att många veteraner som kommer tillbaka från kriget kommer att ha olika typer av trauman och funktionshinder. Just nu går en stor del av våra ekonomiska medel till kriget. Men vi fokuserar på att hitta den här typen av projekt, för att få stöd och kunskap till en handlingsplan som är möjlig att genomföra när kriget är över, förklarar Vitalii Barabash.

Vilka är era viktigaste lärdomar från besöket?

– De viktigaste lärdomarna från besöket i Höör kretsade kring deras avancerade metoder för inkludering och tillgänglighet i kommunala tjänster. Höörs implementering av den nationella lagen om digital tillgänglighet, som kräver att offentliga webbplatser och mobilappar uppfyller WCAG 2.1 AA-standarder, var särskilt imponerande. Detta säkerställer att digitala plattformar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, genom att inkludera funktioner som alternativ text för bilder och strukturerad kod för skärmläsare. Deras anpassningsbara kommunala webbplats, utformad för personer som lär sig svenska eller de med kognitiva svårigheter, speglar ett starkt engagemang för inkludering. När det gäller fysisk tillgänglighet, visar närvaron av punktskrift på informationsskyltar och tillhandahållandet av teckenspråkstolkning för onlinemöten på Höörs vilja att göra alla aspekter av det kommunala livet tillgängligt för alla.

Deras design av inkluderande lekplatser, som är anpassade för barn med funktionsnedsättningar, främjar både säkerhet och social integration och understryker kommunens fokus på inkludering. Besöket gav också värdefulla insikter i Höörs syn på inkluderande utbildning, där barn med särskilda utbildningsbehov fullt ut integreras i lärandeprocessen genom individualiserade lärandeplaner och nära samarbete mellan lärare och specialister.

Slutligen blev det tydligt hur viktigt det är med stöd och engagemang från samhället när det gäller att utforma inkluderande policyer. Offentliga samråd och forum ger medborgare med funktionsnedsättning möjlighet att framföra sina behov och påverka beslutsfattandet. Dessa erfarenheter underströk värdet av ett omfattande och samordnat tillvägagångssätt för att skapa en inkluderande miljö, med betoning på kontinuerligt lärande, anpassning och aktivt samhällsengagemang, säger Mariya Tuzyk.

Finns det saker ni kommer att kunna implementera i Ukraina?

– Ja, det finns flera metoder från Höör som skulle kunna implementeras i Ukraina, särskilt inom området digital tillgänglighet och inkluderande utbildning. Ett konkret exempel är antagandet av digitala tillgänglighetsstandarder liknande de i Höör, där offentliga webbplatser och mobilappar följer WCAG 2.1 AA-standarder. Att införa sådana standarder i Ukraina skulle kunna förbättra tillgången till information för personer med funktionsnedsättning avsevärt, och säkerställa att myndighetstjänster och kommunal information blir mer inkluderande.

Dessutom skulle konceptet med inkluderande lekplatser, som tillgodoser behoven hos barn med funktionsnedsättning, kunna introduceras i ukrainska samhällen. Detta skulle inte bara förbättra säkerheten utan också främja social integration från unga år. Genom att fokusera på dessa specifika, genomförbara exempel, kan vår kommun börja ta betydande steg mot ökad inkludering, inspirerade av Höörs väletablerade metoder. Faktum är att vi redan har ansökt om finansiering för att bygga en lekplats som är fullt tillgänglig för alla i vår kommun, vilket speglar vårt engagemang för att implementera dessa idéer lokalt, säger Mariya Tuzyk.

Vad är nästa steg i projektet?

– Nästa steg i projektet innebär en andra resa till Sverige i november, där en annan grupp av  tjänstemän och medlemmar av kommunfullmäktige kommer att delta. Detta besök kommer att fokusera på att lära oss mer om hur vi kan göra vår kommun mer inkluderande och tillgänglig, baserat på den kunskap och de insikter som erhållits från tidigare utbyten. Målet är att fördjupa vår förståelse och utforska praktiska sätt att implementera dessa inkluderande metoder i våra egna samhällen, säger Mariya Tuzyk.

Fakta
Projektet ICE är finansierat inom SI Baltic Sea Neighbourhood Programme. De projekt som programmet finansierar ska syfta till att skapa förutsättningar för ömsesidiga och långsiktiga samarbeten mellan aktörer i Sverige och övriga EU-länder i Östersjöregionen samt fem av länderna i EU:s Östliga Partnerskap.

Projektet ICE fortgår till den 31 maj 2025 och enligt planen ska även representanter från Höörs kommun besöka Kopychyntsi under 2025, om det går att genomföra med tanke på kriget. Det kan annars bli aktuellt att träffas i Polen, mitt emellan länderna.

Projektet ICE beviljades medel inom den särskilda utlysningen riktad mot målgrupper i Ukraina som genomfördes inom  SI Baltic Sea Neighbourhood Programme sommaren  2023. Programmet har en pågående utlysning gällande bidragstypen såddfinansiering som stänger den 17 september.