Nina Röhlcke är projektledare för New Voices from Ukraine. Hon berättar att Kulturhuset Stadsteatern redan kort efter Rysslands fullskaliga invasion kände att de ville göra något för att hjälpa sina ukrainska kollegor. Resultatet blev projektet New Voices from Ukraine som genom att bjuda in ukrainska pjäsförfattare till residens i Sverige, skapar trygga arbetsförhållanden och möjliggör översättning och uppsättning av deras pjäser på svenska och internationella scener.
-Författarna får lugn och ro genom att de ges möjlighet till en paus från krigets vardag i Ukraina på Rikstolvan i Skåne – en stor gård i Simrishamn med konstutställningar, festivaler och residens. Under tiden i Sverige organiserar vi på Kulturhuset Stadsteatern nätverksmingel i Stockholm, så kallade Ukraine Artistic Meetings, där skådespelare läser upp utdrag ur deltagarnas pjäser, och ukrainska och svenska konstnärer presenterar sin konst med mingel och dj:s. Det arrangeras även möten där deltagarna får träffa svenska dramaturger och får kunskap kring hur de kan söka EU-fonder för sin verksamhet. Projektet startade vid årsskiftet och föregicks av ett liknande EU-projekt som tillsammans lett till sex residens, översättningen av sju kortpjäser och två till tre helaftonspjäser samt fem Ukraine Artistic Meetings på Kulturhuset Stadsteatern.
Samarbete med modern ukrainsk teater
Det var ingen slump att Theatre of Playwrights blev projektets ukrainska partner då de är en frigrupp som vill ha en mer modern och västorienterad teater till skillnad från många andra, äldre teatrar i Ukraina som ibland tenderar att vara fast i gamla strukturer från Sovjettiden.
– Theatre of Playwrights är en samtida modern teater som genom att ge röst åt olika grupper målar upp en nutid där publiken kan känna igen sig i berättelserna. Kulturen spelar en oerhört viktig roll nu när människors trygghet är hotad. De är ett stort nätverk av dramatiker som enats kring ett manifest om att skriva en ny berättelse om vad Ukraina är och ska vara, hur de vill leva och relationen till historien. Inför framtiden innebär det också att vi har en gemensam plattform för utbyten, där vi exempelvis skulle kunna åka på turné och sätta upp pjäser i Ukraina.
Starkt intresse från skådespelarna
Nina Röhlcke berättar att intresset för projektet varit stort från skådespelarna på Stadsteatern.
– Vi har haft minst 15 skådespelare som vill läsa upp stycken ur pjäserna trots att vi egentligen bara behöver tre. Upplevelsen när texterna få liv genom skådespelarna, samtidigt som dramatikerna är på plats med texter som kommer direkt från nuet, är oerhört stark och mäktig.
Samarbete med Stockholms hamnar
Kulturhuset Stadsteatern var snabba med att undersöka vilka andra som fått stöd från SI i utlysningen 2024 för att kunna utbyta erfarenheter.
– Vi fick kontakt med Stockholms hamnar som bedriver ett helt annat typ av projekt, men vi lyckas mötas i att vi båda bygger relationer med Ukraina inför framtiden och deras EU-närmande.
Utmaningar med projektet
Kulturhuset Stadsteatern har ingen tidigare erfarenhet av samarbete i krigszon och Nina Röhlcke berättar att flexibilitet är otroligt viktigt i projektet när situationen ser ut som den gör. Det är inte lätt för de Ukrainska deltagarna att resa, och flera har tvingats på flykt inom landet. Tidigare var det möjligt för manliga pjäsförfattare att få dispens så att de kunde delta i residensprogram, men så som läget ser ut just nu är det knappt möjligt längre. Trots det ser Nina Röhlcke ljust på framtiden för projektet.
– Vi ser att många vill komma på residens och att det skrivs många pjäser, våra översättare har fullt upp. Vi ser också att vi börjar nå ut alltmer med våra Ukraine Artistic Meetings och att även många ukrainare i exil hittar till oss. Vi tror att vi har hittat en modell som kan leva vidare så länge kriget pågår och även den dag när kriget tar slut, då behövs fortsatt stöd från vänner och kollegor ute i världen. Vi vill finnas där för dem.
Fakta
New Voices of Ukraine fick finansiering genom SI Ukraine Cooperation Programme 2024. Programmet har nu öppet en ny utlysning som stänger den 7 maj 2025. Genom programmet kan svenska aktörer och deras samarbetsparter i Ukraina söka bidrag för att tillsammans genomföra projekt som syftar till att stödja Ukrainas uppbyggnad, reformarbete och EU-integration inom områden som inkluderande ekonomisk utveckling, företagande och handel, samt mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet. Programmet genomförs inom ramen för regeringens strategi för Sveriges uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina 2023–2027.