“Alumnnätverket i Georgien är fantastiska ambassadörer för Sverige”

Den Svenska ambassaden i Georgien har ett långt och givande samarbete med alumnnätverket i Georgien. Under de åtta år nätverket funnits har de genomfört närmare 60 projekt, många i samarbete med ambassaden.

Tamar Datuashvili arbetar med PR och politik på den svenska ambassaden i Georgien. Där stödjer man aktivt alumnerna och deltar i deras aktiviteter. Ambassaden bjuder även in alumnnätverket till sina evenemang

– Alumnerna är värdefulla kontakter för oss. När vi arbetar med Sverigefrämjande försöker vi alltid se till att de kan delta i vårt arbete.

Samarbeten med den svenska ambassaden

Tamar Datuashvili lyfter alumnnätverkets engagemang för de globala målen och deras aktiviteter under plastfria veckan, en kampanj som Svenska Institutet initierat.

– De gjorde en annons som handlade om plastföroreningar och som publicerades på sociala medier och TV, den blev väldigt populär. De organiserade också ett rundabordssamtal för att skapa en plattform för samarbeten mot plastföroreningar. 25 ickestatliga organisationer och institutioner för högre utbildning skrevunder ett symboliskt PM till stöd för detta.

Bild på Tamar Datuashvili. Fotograf: Gia Javelidze

 

Ett annat minnesvärt samarrangemang var firandet av 30 år av återupptagna diplomatiska relationer mellan Sverige och Georgien. För att fira detta startade ordföranden för alumnnätverket forskningsprojektet ”Sverige i georgisk press”. Man analyserade nyhetsartiklar från 1800 och 1900-talen och publicerade en bok med slutsatser från projektet. Boken lyfter bland annat det viktiga arbete som gjordes över århundradena av kvinnliga aktivister för kvinnors rättigheter och demokrati i Sverige. För att uppmärksamma studien, arrangerade ambassaden och alumnnätverket en utställning och höll i en boklansering med 400 gäster.

– Ett annat lysande samarbete var en jobbworkshop tillsammans med svenska företag. Alumnerna fick information om företagens verksamhet i Georgien och om lediga jobb och erbjöds kompetensbyggande aktiviteter, säger Tamar Datuashvili.

Bästa minnet av ambassad och alumnsamverkan – Svensk-Georgiska vänskapshörnet

Tamar Datuashvilis mest minnesvärda ögonblick med alumnnätverket i Georgien var 2019, vid invigningen av “Svensk-Georgiska vänskapshörnet”, ett rekreationsområde och en symbol för svensk-georgiskt samarbete. Parken har blivit en mötesplats för alumnerna och andra invånare, ett vackert och rent område med en lekpark för barn.