När Daria Korba (tillsammans med Lisa Pasichnyk och Serhiy Yevtukhov) grundade organisationen Map Renovation i Kyiv för sex år sedan, drevs de av en stark övertygelse att historiska byggnader är ovärderliga och kräver både engagemang och innovativa metoder för att bevaras. Kort därefter anslöt sig Kseniia Paltsun till organisationen, lika motiverad och driven av en passion för bevarande av kulturarv. Under det senaste året har de haft ett nära samarbete med Sveriges Arkitekter genom det SI-finansierade projektet Baltpart och det EU-finansierade projektet Ureherit som tagit deras arbete till nya nivåer – både lokalt och internationellt.
Från databas till deltagande arkitektur
Kseniia, som kommer från en arkitektfamilj och studerade i en historisk stad, valde tidigt att fokusera på bevarandefrågor. Daria, med bakgrund inom konst och kommersiell arkitektur, fann sin passion i att dokumentera och skapa projekt som aktiverar övergivna byggnader. Tillsammans med programmeraren Serhii och arkitekten Lisa skapade de en databas över övergivna och kulturellt och historiskt betydelsefulla byggnader i Kyiv. Initiativet började som en databas som med tiden ledde till en rad projekt, föreläsningar och bevarandeinsatser.
Saltverket i Drohobytj – ett levande kulturarv
Ett av deras mest betydelsefulla projekt är arbetet med saltverket i Drohobytj – Ukrainas äldsta fungerande fabrik, med anor från 1300-talet, och en av de äldsta i Europa. Vissa av fabrikens byggnader används fortfarande, medan andra är övergivna och i dåligt skick. Daria och Kseniia samlar in historisk information för att få en helhetsbild. Genom ett samförståndsavtal mellan deras organisation och industrin bidrar de till bevarandet av flera historiska byggnader, av vilka många är i akut behov av restaurering.
Samarbeten med Sverige – nya perspektiv och metoder
Daria och Kseniias deltagande i projekten Baltpart och Ureherit med Sveriges Arkitekter har gett dem värdefulla insikter. Under studiebesök i Stockholm, Malmö och Köpenhamn fick de se hur svenska kommuner arbetar med stadsutveckling, bevarande och medborgardialog. Föreläsningar, platsbesök och samtal med svenska restauratörer var inte bara inspirerande – de ledde också till konkreta samarbeten med Arkitekter utan gränser och Shared City kring saltverket och framtida projekt.
Resultat: påverkan, partnerskap och projektförslag
Ett konkret resultat av deras medverkan i Sveriges Arkitekters projekt är att en viktig aktör i Drohobytj övertalades att överge planerna på att privatisera saltverket och i stället anta en modell baserad på samarbete med det lokala samhället. Dessutom har Kseniia och Daria förbättrat sin förmåga att skriva EU-ansökningar – de har redan skickat in två!
HER City-metoden i Praktiken
HER City-metoden, som introducerades under projektet, har blivit ett viktigt verktyg för Kseniia och Daria. Den fokuserar på medborgardialog och att involvera det omgivande samhället, inklusive marginaliserade grupper, i stadsplanering och renoveringsdesign på olika sätt.
– Vi såg i Malmö och Köpenhamn hur olika aktörer kan involveras. Föreläsningsserien om delaktighet var särskilt intressant – vad som fungerar och vad som inte gör det. Olika organisationer delade med sig av sina erfarenheter, vilket var otroligt värdefullt.
Minnen som formar framtiden
Ett starkt minne från projektet var ett besök på ett restaurerat slott i Ivano-Frankivsk, där Daria upptäckte en alabastersten – en symbol för det lokala kulturarvet. För Kseniia var en föreläsning i Köpenhamn om byggnaders hållbara livscykel särskilt minnesvärd: insikten att modernisering av historiska byggnader kan vara avgörande för klimatneutralitet, snarare än att bygga nytt, blev en inspirationskälla för att fortsätta restaurera historiska byggnader.
Långsiktig påverkan
Projektet har inte bara gett Daria och Kseniia nya verktyg och kunskaper – det har också skapat en känsla av gemenskap och inspiration. Projektet visar att förändring tar tid, men att uthållighet, flexibilitet och samarbete kan leda till verklig påverkan. Som Daria uttrycker det:
-Vi fastnar ofta i våra egna bubblor, men här gick vi ut och mötte nya människor, fick ny kunskap och nya färdigheter. Det är viktigt för vårt arbete och vår framtida utveckling.
Fakta
Projektet Baltpart har finansierats genom SI Baltic Sea Neighbourhood Programme som stödjer projekt genom vilka svenska organisationer arbetar med gränsöverskridande utmaningar och möjligheter tillsammans med organisationer från EU-länderna runt Östersjön och länder i EU:s Östliga partnerskap. Syftet med Baltpart var att möjliggöra ett utbyte kring HER City metoden för stadsplanering med Estland och Ukraina.
Projektet bygger vidare på ett tidigare pilotprojekt som drevs av Sveriges Arkitekter. I intervjuer med projektdeltagare framkom då ett stort behov av utbildningar för att öka medborgardeltagandet – med hänsyn till jämställdhet, åldersvariationer och sårbara grupper som krigsveteraner med funktionsnedsättning och migranter.
Svenska Arkitekter bedriver också parallellt med Baltpart det europeiska projektet Ureherit, Architects for heritage in Ukraine. Syftet med det är att skapa en plattform för samarbete mellan ukrainska och europeiska arkitekter i återuppbyggnaden av Ukraina, och att se kulturarvet som en resurs i det arbetet. Projektet delfinansieras av EU-fonden Creative Europe.