Barns rättigheter i fokus i Litauen

SI samarrangerar en inspirerande konferens om barns rättigheter och företagande på presidentpalatset i Litauen .

Företagsledare från hela Litauen är inbjudna till evenemanget med målet att fördjupa förståelsen för hur barn påverkas av affärsverksamheter och hur företag kan vidta åtgärder för att bidra till att säkra goda villkor för barn.

Barnens rättigheter och affärsprinciper är inriktade på FN: s agenda för hållbar affärsverksamhet samt en del av den globala hållbarhetsagendan, Agenda 2030. Den svenska ambassadören i Litauen H.E. Maria Christina Lundqvist säger:
– En av huvudprioriteringarna för Sveriges ambassad i Vilnius är att fokusera på barn och deras rättigheter. I våra diskussioner med partners och politiker har vi upptäckt att här i Litauen växer intresset för hur affärsverksamhet påverkar barn och deras livssituation. Att kunna organisera det här eventet, där vi delar historier från litauiska och svenska experter, företag och beslutsfattare, är mycket viktigt för oss. Mycket görs när det gäller barns rättigheter, men det finns självklart utrymme ftill att göra mer. Att belysa barns rättigheter och affärsprinciper är ett sätt att försöka påverka den utvecklingen.

Evenemanget äger rum under den nationella kampanjen För ett säkert Litauen, ett initiativ från Litauens president Dalia Grybauskaitė, och i samarbete med Sveriges ambassad i Vilnius, Svenska institutet, Rädda Barnen och Global Child Forum. Business Sweden kommer också att delta i konferensen.

Annika Rembe, generaldirektör på svenska institutet, förklarar tanken bakom pilotevenemanget:
– Barns rättigheter och möjligheter borde vara en central fråga för alla företag. Det handlar inte bara om skyldigheter. Unga är framtiden. Framtidens ledare, innovatörer, konsumenter. Endast ett barnvänligt företag är verkligt hållbart. Därför är detta pilotevent i Litauen så viktigt. Vår ambition är att ta det vidare och tillsammans med företag och beslutsfattare runt om i världen öka engagemanget och dela erfarenheter om hur barnrättsperspektivet blir en del av affärsidén. Helt i linje med de globala målen.

Startpage

Emma Jansson