Filmvisning: Amatörer av Gabriela Pichler

under tiden utställningen National Therapy av Peter Johansson pågår, erbjuder Institut Suédois en filmkväll med fokus på hur en stad bygger sin image och vilka som har rätt att delta och komma till tals. Filmen Amatörer följs av en diskussion med regissören.

Välkommen till Lafors – en sömnig svensk provinsstad som desperat behöver en boost. När en tysk kedja avslöjar sina planer på att öppna en butik i stan (vilket skulle innebära 500 nya jobb) tänds hoppet. En videoannons måste göras för att visa stadens attraktioner. Men hur ska denna trötta lilla stad beskrivas? Bör en träkoja målas röd så att den ser snygg och typiskt svensk ut? Bör invånare i icke-svenskt arv lämnas utanför filmen? Vem kommer att bestämma? Och vem kommer att finansiera videon?

Aida och Dana, två lokala tonåringar beväpnade med mobiltelefoner, har några idéer som skiljer sig mycket från den officiella videoproducenten, som har tagits in från Stockholm.

Med amatörer undersöker Gabriela Pichler kraften i bilder och berättelser i ett globaliserat samhälle. Hon kommer att delta i en diskussion med publiken efter filmen.

Entré gratis, förhandsbokning krävs inte (så länge platserna räcker).
Dörrarna öppnar kl 18.45.

Originaltitel: Amatörer
Regissör: Gabriela Pichler
Manus: Jonas Hassen Khemiri, Gabriela Pichler
Med Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl
På svenska med franska undertexter. 1 tim 48 min, passar alla åldrar.