Under den årliga design- och modeveckan i Stockholm, som i år går av stapeln under samma vecka, nylanseras regeringsinitiativet Swedish Design Movement som ska stärka Sveriges position som designland internationellt och bidra till ökad export av hållbara varor och tjänster. Swedish Fashion Association är en av fyra designbranschaktörer som 2016 bidrog till att initiera programmet och arrangörerna bakom Stockholm Fashion Week, som nu äger rum helt digitalt för andra gången.
– Svenska institutet övertog detta spännande regeringsuppdrag från årsskiftet, och Stockholm Fashion Week är ett utmärkt tillfälle att lyfta exempel på hur branschen tar sig an de utmaningar man står inför och visa på möjligheter framåt, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.
Torsdagen den 11 februari genomförs ett seminarium som med Swedish Design Movement som utgånggångspunkt ska diskutera designkompetensens avgörande roll för branschens hållbarhetsarbete. Det blir ett samtal som kommer att spänna över såväl mode som design och arkitektur. Medverkar gör Eva Lilja Löwenhielm, designchef på Ikea, Ann-Sofie Johansson, Creative Advisor för HM och Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.
– Design har en nyckelroll i omställningen till ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt. Genom att mobilisera kraften hos svenska modeskapare, möbeldesigner, arkitekter, producenter och andra nyckelaktörer i ekosystemet vill Swedish Design Movement ta en drivande roll i den omställningen, fortsätter Jenny Bergström.
Under Stockholm Fashion Week (9-11 februari) genomförs ytterligare fyra samtal där branschen sätter fokus på olika aspekter av hållbarhetsfrågan. De handlar bland annat om:
- Pandemins effekter på svenskt mode, både miljö- och affärsmässigt
- Cirkularitet och hur nya affärsmodeller är en del av lösningen
- ”Climate action” om hur klockan tickar för klimatet och vad vi gör för att nå 1,5 graders målet
- Textilåtervinning i Sverige
Hela programmet under modeveckan genomförs på engelska. Ingen förregistrering behövs.