”Images that change” möter våren i Zagreb

I utställningen Images that change the world analyseras normer. Det kan handla om ålder, etnicitet, funktionsvariation, kön och sexuell läggning. Utställningen möter våren på torget Cvjetni, en central mötesplats i Zagreb.
En äldre man sitter på ett torg och tittar på en bild med en barbröstad pappa som håller naken bebis intill sig

Normer är kulturella och vi hoppas att utställningen ska öppna upp för funderingar om nationella och även egna normer, säger SI:s projektledare Sylvia Augustinsson.

Eftersom en bild säger mer än tusen ord är det självklart att kommunikationen är viktig. Den kan trigga vår fantasi när det gäller vad vi kan göra och vem vi kan bli. Kommunikation har makten att påverka rådande normer och kan bidra till att göra samhället mer öppet och inkluderande.

Ambassaden mötte våren i god tid och har nu redan planer för nästa visning av utställningen i Split. Vi frågade Mirna Juric på den svenska ambassaden i Zagreb om reaktionerna på utställningen, då den kan uppfattas lite provocerande.

-Vi hade en del negativ respons i sociala medier, men publiken är positiv, svarade hon. Hon tillade:

-Det har skrivits många artiklar, gjorts flera radioinslag och en TV-sändning. Kommentarerna i media var positiva och talade för en ökad inkludering.  Det är mycket bra att vi kan starta diskussioner och få reaktioner kring inkludering.

Project Manager

Sylvia Augustinsson