Innovativa lösningar och grön omställning med Fashion Forever

Från den 13 till den 23 juni 2024 omvandlades Design Zentrum Hamburg till ett nav för textildesign och hållbarhet under Textile Week. Sverige, utvalt som partnerland, spelade en central roll och bidrog med innovativa lösningar inom textilområdet.

Svenska Institutet presenterade den banbrytande utställningen Fashion Forever för första gången i Tyskland. Utställningen fokuserar på cirkulär ekonomi och belyser hur långt den svenska mode- och textilindustrin har kommit när det gäller hållbarhet. Fashion Forever visar de senaste trenderna, nya affärsmodeller, samt verktyg som är centrala för framtidens modeindustri. Utställningen lyfter dessutom fram några av Sveriges främsta pionjärer och ger en inblick i de trender som kommer att forma branschen. 

Nina Katarina Karlsson, kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin, invigde de svenska utställningarna. Hon betonade vikten av det framtida samarbetet inom textilområdet mellan Tyskland och Sverige och uttryckte sin glädje över att Sverige valts ut som partnerland.  

– Design Zentrum Hamburg erbjuder en plattform för internationellt utbyte mellan formgivare, industri och högskolor. Här presenteras innovationer, hållbara idéer och forskningsprojekt för branschen och görs tillgängliga för en intresserad allmänhet, säger Karlsson. 

Mitt i firandet av textildesign och hållbarhet i Hamburg, påminner vi oss också om Sveriges Nationaldag som firades 30 maj i en tryckande kvällsvärme på 40 grader på Sveriges ambassad i Riyadh.  

Värd för firandet var ambassadör Petra Menander som dagen till ära bar sin egensydda folkdräkt från hemorten Bara Haräd i Skåne.Temat för årets firande var även här ”Fashion Forever” och utställningen presenterade svenskt mode från förr och fram till dess nuvarande moderna, innovativa och hållbara form.  

– Fashion Forever gav nationaldagsfirandet en mycket fin inramning. Omdanande förändringar sker i Saudiarabien sedan ett par år tillbaka där mode, framföra allt bland kvinnor, får en allt mer framträdande roll. Toolkitet med dess filmer och grafiska material gav oss en plattform att lyfta hållbarhetsfrågor, svensk innovation och såklart svenskt mode, säger ambassadens andre ambassadsekreterare Anton Dahlquist som medverkade i logistiken bakom kulisserna.  

Genom Svenska Institutets Fashion Forever presenteras hur nationella insatser och internationella partnerskap kan leda till den gröna omställningen inom textilindustrin. Textile Week i Hamburg och nationaldagsfirandet i Riyadh visar båda på Sveriges engagemang för hållbarhet, tradition och innovation. 

Fashion Forever visas under 2024 även på de Nordiska ambassadernas Felleshus under Berlin Fashion Week (1-4 juli) och under året även i Ankara, Tblisi, Warsawa och Santiago.