”Jag är glad att arrangörerna håller kontakten och inte lämnar oss efter programmet”

Hanadi Hammouz berättar om hur Svenska institutets ledarskapsprogram "She Entrepreneurs" hjälpte henne att lyfta sin verksamhet till nästa nivå. Förutom att lära sig grunderna i affärsverksamhet öppnade programmet också en ny värld fylld med många olika kulturer.
En leende kvinna i grå kappa och rosa huvudduk står utomhus framför ett träd.

– Det här var första gången jag reste på egen hand. Det tog tid att övertyga min familj att det var säkert och väl värt det. Jag hade rätt. Det var faktiskt en av de bästa upplevelserna i mitt liv.

När Hanadi började som deltagare i ”She Entrepreneurs”-programmet 2018 var hon redan medgrundare av ett utbildningscenter som heter ”Let’s Code” i sitt hemland Palestina. Verksamheten hjälpte henne att förverkliga ett antal av sina drömmar – att driva sitt eget företag medan hon undervisade, programmerade och kodade.

– När jag började som deltagare i ”She Entrepreneurs” kunde jag programmera och undervisa, men jag saknade affärskunskap. ”She Entrepreneurs” lärde mig hur man tar fram en affärsplan, hur man utvecklar en verksamhet och hur man startar egna projekt. Dessa saker har varit extremt användbara och viktiga för mig. Efter programmet började jag använda frågeformulär och undersökningar för att ta reda på hur man bäst utvecklar verksamheten. Hur man sätter en tydlig vision och mission.

”Let’s Code Centre” är ett privat företag och det första centrumet i Palestina som lär ut logiskt tänkande och problemlösning genom olika programmeringsspråk. Mer än 600 studenter har tagit examen under de senaste fyra åren.

– Jag anser att varje student i Palestina bör ha förmågan att lära sig datavetenskap från en tidig ålder. Eftersom det inte ingår i läroplanen för offentliga skolor var jag med och grundade ”Let’s Code”. Men på grund av Covid-19 har vi skjutit upp lektionerna och jag undervisar på en annan skola under tiden. Förhoppningsvis kan vi starta nya kurser nästa år.

Förutom de affärsverktyg som hon lärde sig när hon deltog i ”She Entrepreneurs”, använder Hanadi också några av programmets aktiviteter, till exempel uppvärmningsövningar, i hennes klassrum.

– Och naturligtvis lärde jag mig mycket om olika länder och kulturer, och jag kunde utbilda människor om Palestina. Jag blev nära vän med människor från olika länder och pratar fortfarande med de flesta deltagarna varje vecka. Jag blev till och med inbjuden till någons bröllop. Så jag kanske håller kontakten mest för vänskap, men ibland använder jag det för mitt företag.

Efter programmet avslutats var Hanadi också inbjuden av SI och ”She Entrepreneurs” till en konferens om kodning i Egypten.

– Jag är väldigt glad att de håller kontakten med oss och inte lämnar oss efter programmet. Detta är en mycket trevlig del av programmet. Sen är det också ett mycket välorganiserat program. Allt är mycket tydligt och allt händer när det ska. Det är en mycket bra sak med det svenska folket, att de respekterar varandras tid. Jag gillar det.

Läs mer om vad SI alumner gör över hela världen och kom i kontakt med ett lokalt nätverk. 

Mer information om SI ledarskapsprogram.