”Mina masterstudier i Sverige har visat sig vara en katalysator i min resa.”

Vi har pratat med Raj Kharel, en tidigare SI-stipendiat och nuvarande ordförande för Sweden Alumni Network Nepal, om hans tid i Sverige och livet därefter.
Raj standing in front of an illustration of the UN Sustainable Development Goals.

Raj valde Lund som studiedestination när han hittade programmet MSc Welfare Policies and Management vid Lunds universitet. 

– Jag valde Sverige för att jag tänkte, var annars studera välfärdspolitik än i det land som förespråkar det bäst? Som samhällsentusiast har jag alltid dragits till det svenska välfärdssystemet, säger han. Mitt program handlade till största del om att förstå hur stater över hela världen utformar och implementerar välfärd åt sitt folk. Lunds universitet och dess mångfald erbjöd den bästa möjliga miljön för mig att utvecklas både akademiskt och personligt i en internationell miljö, tillägger han. 

Det som förvånade Raj mest var relationen mellan studenter och deras professorer. 

– Jag blev ganska förbluffad första gången jag hörde en student kalla en professor vid dess förnamn. Nepalesen i mig blev förvånad över att inte höra ”sir” efter varje professors namn. Det var väldigt uppfriskande att fördjupa sig i en studiekultur där professorer behandlade oss jämställt och lugnt hjälpte oss att utvecklas. Att utforska denna jämställdhet gjorde mig tryggare som akademiker och det är ett perspektiv som jag verkligen siktar på att föra vidare i livet.  

Det är tydligt att SI Scholarship for Global Professionals har haft en stor inverkan på Rajs liv. 

– Jag är övertygad om att mina masterstudier i Sverige har varit en katalysator i min resa mot att bli en mer mogen och ansvarsfull individ. Jag känner att jag kommit närmare frågor som jämlikhet, välfärd och klimatförändring och jag har SI-stipendiet att tacka för den omställningen. Jag har blivit mer självsäker i mitt professionella uttryck och jag har hittat ett driv för saker som jag brinner för. Stipendiet gav mig möjlighet att absorbera den svenska kulturen och har ingjutit de värderingar som SI förespråkar i mig. Som ett resultat har jag definitivt växt till en bättre människa. 

Svenska institutet ger finansiellt stöd till lokala, certifierade alumnnätverk för att anordna aktiviteter som bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål eller sprider kunskap om Sverige. Raj sprider gärna sin personliga och professionella upplevelse sv Sverige och bibehåller kontakten med SI genom Sweden Alumninetwork Nepal 

– Som relativt nyutexaminerad vet jag att jag fortfarande har en lång väg kvar att gå, men att ha studerat och bott i Sverige har tillfört mycket till mitt CV. Efter examen fick jag bra yrkeserfarenhet inom utvecklingssektorn där jag jobbade med två olika projekt – ett med lokala myndigheter och ett inom logistiksektorn för jordbruk, berättar han. 

– Efter min hemkomst har jag börjat se på allt som jag och andra människor och institutioner gör genom en jämställdhets- och hållbarhetslins. Det har gett mig förmågan att tänka i kreativa banor, att uttrycka mina åsikter och att komma med förslag – och det tror jag är ett bra ställe att börja på!, fortsätter Raj. 

– Idag är jag grundare och ordförande för alumnnätverket i Nepal. Vårt team har gjort ett fantastiskt jobb kring inkludering och de globala utvecklingsmålen i år. Att vara en del av det lokala alumnnätverket är som att ha en familj som förstår hur det är att ha Sverige som en del av livet. Nätverket är en fristad där vi kan dela våra erfarenheter från livet i Sverige och hålla de värderingar vi fått med oss vid liv. 

När han får frågan om han skulle rekommendera Sverige som studiedestination säger Raj att han är övertygad om att Sverige har något för alla. 

– Åh, jag kommer på mig själv med att rekommendera Sverige som en idealisk studiedestination för folk. Speciellt för personer som vill ha en utbildning av hög kvalitet med ett varmt (inte vädermässigt) samhälle att leva i – då föreslår jag att de försöker hitta rätt kurs i Sverige. Jag kände mig väldigt omhändertagen som internationell student och jag har verkligen rekommenderat många av mina vänner och kollegor att överväga att göra samma resa som jag gjorde! 

– Efter studietiden erbjuder SI en plattform där man kan fortsätta påverka inom områden som man tycker är viktiga och vill arbeta med. Jag skulle till 100 procent rekommendera att man går med i sitt lokala alumnnätverk för att vara runt människor som delar ens värderingar och driv i att arbeta med viktiga frågor, hävdar Raj. 

Raj är fortfarande nära sina professorer och nätverket i Sverige. 

– Jag har verkligen njutit av det svenska samhällets inkludering, hur det svenska folket är så välkomnande och av de goda kanelbullarna som svenskarna äter till fika! Jag tror att jag alltid kommer välkomnas med öppna armar om jag skulle vilja  åka tillbaka till Sverige. 

Lär dig mer om SI:s stipendieprogram och SI:s alumnnätverk. 

SI Scholarship for Global Professionals erbjuder helfinansierade stipendier för masterstudier i Sverige. Det är en unik möjlighet att utvecklas både professionellt och akademiskt, att uppleva det svenska samhället och kulturen och att bygga en långvarig relation till Sverige och andra globala proffs. Läs mer om stipendiet här. 

Alumnnätverket är en global gemenskap som är öppen för alla som har fått ett stipendium från Svenska institutet, deltagit i något av våra ledarskapsprogram eller har studerat i Sverige. Här kan du hitta mer information om hur du engagerar dig i våra alumnnätverk.