Remember ReAct uppmärksammar Förintelsens minne och kampen mot antisemitism

Med utställningen Remember ReAct kan svenska ambassader och konsulat uppmärksamma Förintelsens minne och kampen mot antisemitism. Materialet är framtaget av SI i samarbete med Forum för levande historia och Utrikes- och Utbildningsdepartementet.
Ambassadör Annika Ben David och översättaren Marijana Maksimovic står på en scen och samtalar med Dina och Jovan Rajs, som syns på en bildskärm bredvid dem.

Utställningen producerades för höstens Malmöforum Remember ReAct men kan även användas av svenska ambassader och konsulat som vill samtala om antisemitism och rasism. Ett sådant exempel är svenska ambassaden i Belgrad, där utställningen visades på Nationalbiblioteket samtidigt som den serbiska översättningen av Dina och Jovan Rajs bok ”Att återvända till livet” lanserades under ett mycket lyckat hybridevent. De båda författarna, själva Förintelseöverlevande, medverkade på zoom och eventet livesändes i ambassadens sociala medier-kanaler.

– Hela satsningen lutade sig mot tidigare samarbeten med Raoul Wallenberg Academy, till exempel Kub-projektet och Young Courage Award. Dessutom arrangerade vi tre online-workshops med de femton serbiska kandidaterna till Young Courage Award. I dessa workshops diskuterade vi bland annat vikten av utbildning om Förintelsen, berättar Slavica Markovic-Sandic som är handläggare för kommunikation och offentlig diplomati på ambassaden i Belgrad.

Ett annat exempel är Sydafrika, där Remember ReAct visas tillsammans med utställningen To me there’s no other choice fram till den 18 november på Johannesburg Holocaust and Genocide Centre. Vid invigningen deltog bland annat journalisten och författaren Ingrid Carlberg, som skrivit en biografi över Raoul Wallenberg.

Läs mer om utställningen: https://sharingsweden.se/toolkits/remember-react/