Ett levande kulturhus för svensk kultur och en internationell mötesplats
Varje år får över 100 000 besökare möjlighet att uppleva svensk kultur i olika former på Svenska institutet Paris. Det gör huset till ett av de mest välbesökta utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden. Verksamheten omfattar konst-, design- och fotoutställningar, filmvisningar, konserter, seminarier, en permanent konstsamling och ett kafé. Kulturhuset är också en viktig plats för relationsbyggandet mellan Sverige och Frankrike.
Tack vare sin placering i en av EU:s centrala huvudstäder och en av världens främsta kulturella metropoler, kan Svenska institutet Paris verka i ett viktigt europeiskt sammanhang och skapa ökad kännedom om och intresse för Sverige och svensk kultur.
Svenska institutet Paris har funnits sedan 1971 och har alltsedan dess byggt långsiktiga relationer till Frankrike genom att prioritera utbyte av idéer och projekt samt genom att eftersträva samarbeten mellan länderna, både mellan institutioner och individer.
Verksamheten främjar också de svensk-franska kontakterna genom svenskkurser för vuxna, varav många sedan reser till Sverige. Institutet organiserar också event tillsammans med svenska företag inom kulturella och kreativa näringar. De sex gästbostäderna är ett uppskattat tillfälligt hem för svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer som arbetar med projekt med anknytning till Frankrike.
Med start 2017 har huset successivt renoverats för att öka tillgängligheten och stärka designprofilen med hänsyn till kvalitet och hållbarhet. Byggnaden förvaltas av Statens fastighetsverk.
Nedslag i institutets historia
Vad händer i Paris?
Under Evenemang hittar du ett urval av kommande aktiviteter i Paris. Vill du veta mer om allt som sker, gå in på Svenska institutet Paris webbplats på franska eller engelska.
Sociala medier och nyhetsbrev
Vi finns på Twitter, Facebook och Instagram. Där skriver vi på franska.
Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig längst ner på vår engelska webbplats. Vill du hellre ha det på franska anmäler du dig längst ner på vår franska webbplats.
På respektive webbplats hittar du information om alla aktuella utställningar och evenemang.
Gästbostäder i Paris
Är du forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike? Då kan du ansöka om gästbostad på Svenska institutet Paris. Hos oss finns sex små enrumslägenheter, med två bäddar i varje. Lägenheterna är bostäder och kan inte användas som ateljé eller övningslokal.
Svenska institutet Paris ursprung och permanenta utställning
Den permanenta utställningen utgörs av Tessininstitutets konstsamling och har varit en viktig del av Svenska institutet sedan det öppnades 1971. Samlingen vittnar om de kulturella och politiska förbindelserna mellan Sverige och Frankrike från 1600- och 1700-talen och fram till idag. Här finns verk av konstnärer som Alexander Roslin, Gustaf Lundberg, Louis-Jean Desprez, Jaques-Philippe Bouchardon, Julia Beck och Isac Grünewald.
Tessininstitutet grundades redan 1933 på initiativ av konsthistorikern och kulturrådet vid Svenska ambassaden i Paris, Gunnar W. Lundberg (1903–1986). I början av 1960-talet sökte Lundberg en ny lokal för sin verksamhet och övertygade då den svenska regeringen om att, för statens räkning, köpa det nedgångna renässanspalatset Hôtel de Marle i Maraiskvarteren. Köpet och renoveringen finansierades med medel från lotterier som anordnas av staten till förmån för konst, teater och andra kulturella ändamål. Samlingarna skulle nu få en ståndsmässig inramning. I samband med att Svenska institutet Paris flyttade in i Hôtel de Marle år 1971 donerade Lundberg konstsamlingen till svenska staten. Samlingen förvaltas idag av Nationalmuseum som också står bakom urvalet till den permanenta utställningen som presenterar och kontextualiserar ett trettiotal av samlingens främsta verk.
Dessa verk är en del av Tessininstitutets konstsamling, som består av över 500 målningar, 4 000 grafiska blad, 1 400 teckningar samt skulpturer, medaljer och gamla böcker. De flesta verk finns nu på Nationalmuseum i Stockholm och lånas regelbundet ut för tillfälliga utställningar runt om i världen.
Samlingen uppkallades efter Carl Gustaf Tessin (1695–1770) – svensk politiker, diplomat och konstsamlare. Tessins centrala roll som förmedlare av svenska-franska kulturkontakter under 1700-talet gjorde honom till en perfekt symbol för institutet, vars syfte var att belysa kulturutbytet mellan länderna genom tiderna.
Läs mer om husets kulturhistoria hos Statens fastighetsverk.
Les Amis de l’Institut suédois
Les Amis de l’Institut suédois är namnet på Svenska institutet Paris vängrupp, skapad av direktör Sara Arrhenius 2023. Initiativet vänder sig till konstälskare och filantroper som vill medverka till att skapa intresse för svensk konst och synliggöra svenska konstnärer på en hög internationell nivå.