Ett viktigt skyltfönster för svensk kultur och en internationell mötesplats

Över 100 000 besökare får varje år möjlighet att uppleva svensk kultur i olika former på Svenska institutet i Paris. Det gör huset till ett av de mest välbesökta utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden. Verksamheten omfattar konst-, design- och fotoutställningar, filmvisningar, konserter, seminarier, en permanent konstsamling, kafé med mera. Kulturhuset är på så sätt ett självklart skyltfönster för svensk kultur men också en viktig plats för relationsbyggandet mellan Sverige och Frankrike.

Svenska institutet i Paris har funnits sedan 1971 och har sedan dess byggt långsiktiga relationer till värdlandet genom att prioritera utbyte av idéer och projekt samt genom att eftersträva samarbeten mellan länderna, både mellan institutioner och individer.

Genom att vara aktiv i ett av världens främsta kulturella nav lägger SI Paris grunden för att stärka bilden av Sverige utomlands. SI Paris verkar i ett viktigt europeiskt sammanhang tack vare placeringen i en av EU:s centrala huvudstäder.

Verksamheten främjar också de svensk-franska kontakterna genom svenskkurser för vuxna varav många sen reser till Sverige. Institutet organiserar också event tillsammans med svenska företag inom kulturella och kreativa näringar. Det finns även möjlighet för svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer att ansöka om en av husets sex gästbostäder för projekt med anknytning till Frankrike.

Läs mer om Svenska institutet i Paris och dess kulturella aktiviteter på engelska eller franska.

Gästbostäder i Paris

Är du forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike? Då kan du ansöka om gästbostad på Svenska institutet i Paris. Hos oss finns sex små enrumslägenheter, fem med två bäddar och en enbäddslägenhet. Lägenheterna är bostäder och kan inte användas som ateljé eller övningslokal.

SI Paris ursprung och permanenta utställning

Tessininstitutets konstsamling har varit en viktig del av Svenska institutet sedan det öppnades 1971. Samlingen vittnar om de kulturella och politiska förbindelserna mellan Sverige och Frankrike från 1600-talet och fram till idag. Här finns verk av konstnärer som Alexander Roslin, Gustaf Lundberg, Louis-Jean Desprez, Jaques-Philippe Bouchardon, Julia Beck och Isac Grünewald.

Tessininstitutet grundades redan 1933 på initiativ av konsthistorikern och kulturrådet vid Svenska Ambassaden i Paris, Gunnar W. Lundberg (1903–1986). I början av 1960-talet sökte Lundberg en ny lokal för sin verksamhet och övertygade då den svenska regeringen om att, för statens räkning, köpa det vackra renässanspalatset Hôtel de Marle i Maraiskvarteren. Samlingarna skulle nu få en ståndsmässig inramning. I samband med att Svenska institutet i Paris flyttade in i Hôtel de Marle år 1971 donerade Lundberg konstsamlingen till svenska staten. Samlingen förvaltas idag av Nationalmuseum som också står bakom urvalet till den permanenta utställningen som presenterar och kontextualiserar ett trettio-tal av samlingens främsta verk.

Samlingen uppkallades efter Carl Gustaf Tessin (1695–1770) – svensk politiker, diplomat och konstsamlare. Tessins centrala roll som förmedlare av svenska-franska kulturkontakter under 1700-talet gjorde honom till en perfekt symbol för institutet, vars syfte var att belysa de fransk-svenska kulturutbytena genom tiderna.