Hur är det att arbeta vid ett utländskt universitet?
– Roligt och inspirerande! Det är mycket självständigt. Man får i stort sett bestämma själv hur man vill lägga upp kurserna och vilket material man vill använda.
Hur många studenter har du och vad har du för slags kurser?
– Jag brukar ha cirka 120 svenskstuderande och 90 litteraturstuderande per år. Varje år har jag tre nybörjarkurser och två fortsättningskurser i svenska. Dessutom har jag en kurs på engelska i skandinavisk deckarlitteratur och en sommarkurs som innehåller en blandning av samtida film, litteratur och teater, också den på engelska.
Finns det andra svensklärare på institutionen?
– Nej tyvärr, men en dansk så han får väl räknas. 🙂
Är det någon särskild bild av Sverige som du gärna lyfter fram i din undervisning?
– Det blir en hel del diskussion om välfärdsstaten, jämlikhet och migration och så tjejerna förstås; ser alltid till att få med kvinnliga författare, regissörer och musiker.
Har du några specialintressen när det gäller svenska språket eller den svenska kulturen?
– Jag har alltid jobbat med musik, allt från nubbevisor till de mest spelade låtarna på Spotify. Så länge det är på svenska så klart. Vår fredagsritual är allsång i klassrummet!
Vilka är dina studenter?
– De representerar rätt väl Kanada som land i helhet och Vancouver i synnerhet, men det mest förvånande för många är kanske att klasserna inte bara består av svenskättlingar – cirka 10–15 procent på sin höjd är svenskättlingar.
Varför studerar de svenska?
– Den bästa anledningen som jag har hört från någon student är ”Jag har bott mittemot Ikea i hela mitt liv…”. Andra svenska fenomen som drar är svenska ishockeyspelare, deckare och teve-serier och så alla trevliga svenskar studenterna mött på resor och på studentutbyten. Att kunna kommunicera (och imponera) på kompisar och partner med ens språkkunskaper är ofta en stark motivation! En annan grupp är ”språksamlarna”; studenter som redan kan minst tre-fyra språk och tycker att svenska verkar spännande och annorlunda.
Finns det några inslag som varit särskilt uppskattade av studenterna?
– Allt vi gör utanför klassrummet! Fika, kubb, biobesök, konserter, Lucia och den årliga julfesten.
Vad är det bästa med att vara svensklärare i utlandet?
– Att studenterna är så motiverade och fantastiska att jobba med!
Mina studenter tycker om: Sje-ljudet!
Mina studenters favoritord: Mums! Toppen!