Vår verksamhet i Östersjöregionen och EU:s Östliga partnerskap

Svenska institutet har länge arbetat för att stärka Sveriges relationer och samarbeten med länderna runt Östersjön och EU:s Östliga partnerskap. Ukraina är ett särskilt fokusområde sedan Rysslands invasion, men arbetet med att finansiera utbyten och samarbeten för individer och organisationer i hela regionen fortsätter som tidigare.

Svenska institutets verksamhet i Östersjöregionen ska bland annat bidra till de övergripande målen i EU:s strategi för Östersjöregionen: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet. Svenska institutets verksamhet bidrar också till att stärka demokrati, öka respekten för mänskliga rättigheter och verka för en mer utvecklad rättsstat i länderna i EU:s Östliga partnerskap. Samarbetet ska även öka integrationen mellan EU:s Östersjöländer och länderna inom det östliga partnerskapet.

Svenska institutet finansierar utbyten och samarbeten för både individer och organisationer. Genom ledarskapsprogram, stöd till projektsamarbeten samt stipendier bidrar Svenska institutet till ökad kapacitet, nätverk, långsiktiga relationer och samarbeten mellan Sverige och övriga länder i Östersjöregionen. 

Beroende på typ av verksamhet kan olika länder i regionen inkluderas: Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Lettland, Litauen, Moldavien, Polen, Sverige, Tyskland och Ukraina. Observera att Svenska institutet har avbrutit allt finansiellt stöd till offentliga aktörer i Belarus. 

Våra stödformer

Inom SI Baltic Sea Neighbourhood Programme finansierar SI projekt som syftar till att stärka och skapa varaktiga samarbeten mellan EU-länderna runt Östersjön och länder i EU:s Östliga partnerskap för att möta regionens gemensamma utmaningar och bygga på de möjligheter som samarbete mellan länderna ger. 

Inom SI Creative Partnerships Programme ger SI stöd till svenska organisationer och deras internationella partners inom civilsamhället, kultur- och mediesektorn. Programmet möjliggör samarbetsprojekt med fokus på demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. 

Individer i utvalda länder i regionen kan delta i flera av SI:s ledarskapsprogram som fokuserar på exempelvis entreprenörskap, hållbart företagande, offentlig förvaltning samt fredliga och inkluderande samhällen. 

SI erbjuder individer i ett antal länder i regionen stipendier för heltidsstudier på mastersprogram vid svenska lärosäten genom Swedish Institute Scholarship for Global Professionals. SI:s stipendiater ingår även i SI Network for Global Professionals – ett nätverk som syftar till att bygga långvariga relationer mellan Sverige och stipendiaterna. 

SI stödjer Ukraina

Ukraina har ingått under många år inom SI:s projektstöd, ledarskapsprogram och inom stipendieverksamheten. Genom SI:s verksamhet har breda kontaktytor skapats mellan svenska och ukrainska organisationer. Dessa kontakter och SI:s stora erfarenhet av att arbeta i regionen möjliggjorde för myndigheten att snabbt kunna komplettera befintliga stöd efter Rysslands fullskaliga invasion och utlysa särskilda stöd till Ukraina såsom krisstöd till kulturaktörer, särskilda utlysningar av projektbidrag, samt stöd till SI-alumner i Ukraina i form av före detta SI-stipendiater och deltagare på SI:s ledarskapsprogram.  

När regeringens strategi för Ukraina presenterades sommaren 2023 fick SI i uppdrag att tillsammans med Folke Bernadotteakademin (FBA) och Sida, bidra till uppbyggnads- och reformarbetet i Ukraina som ska göra landet friare, säkrare, grönare, mer demokratiskt, motståndskraftigt och ekonomiskt välmående. Ett EU-närmande är en central del av strategin. 

Stödformer riktade till Ukraina

Arbetet med att stödja Ukrainas återuppbyggnad och EU-integration sker inte minst genom nya SI Ukraine Cooperation Programme, som är riktat mot svenska aktörer och deras samarbetspartners i Ukraina. Landets behov inom demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling är stora och behöver mötas både på kortare och längre sikt. Målet med programmet är därför att bidra till en inkluderande ekonomisk utveckling, företagande och handel, samt mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet. 

Samtidigt ingår Ukraina även fortsättningsvis i våra projektstödsprogram såsom SI Baltic Sea Neighbourhood Programme, SI Creative Partnerships Programme samt i flertalet av våra ledarskapsprogram och i Swedish Institute Scholarship for Global Professionals. 

Fåglar som flyger över Östersjön.
Foto: Sven Halling
EU:s strategi för Östersjöregionen
EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön. Östersjöstrategin har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet. Syftet med EU:s Östersjöstrategi, som antogs under Sveriges EU-ordförandeskap 2009, är att möta de gemensamma utmaningar som länderna i Östersjöregionen står inför i dag.
Läs mer på webbplatsen för EU:s strategi för Östersjöregionen
A hook
IStockphoto
EU:s östliga partnerskap
Östliga partnerskapet är EU:s politik för att fördjupa relationerna med sex länder i Östeuropa: Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina. Politiken är utformad som ett partnerskap med dessa länder.
Läs mer på webbplatsen för EU:s Östliga partnerskap
Foto: ADAM IHSE / TT
Strategi för Sveriges uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina 2023–2027
Strategin utgör en del av Sveriges samlade bistånds- och utrikespolitik och ska bidra till Ukrainas uppbyggnads- och reformarbete.
Läs mer på webbplatsen om regeringens Ukrainastrategi