Öppningsanförande av den lettiske utrikesministern
Det 14:e årliga forumet för EU:s strategi för Östersjöregionen öppnades av den lettiske utrikesministern, Krišjānis Kariņš. Han pekade i sitt tal på vikten av de uppsatta målen i EU:s strategi för Östersjöregionen:
– Vi har en lång historia av samarbete runt Östersjön. Nu är det viktigare än någonsin. Våra utmaningar idag är säkerhet, klimatförändringarna, energi och ungdomars engagemang och de kan endast adresseras framgångsrikt om vi arbetar tillsammans, sade Krišjānis Kariņš.
Aktiviteter på forumet
Forumet hade fyra huvudmål: att utbyta bästa praxis för samarbete, starkare integration inom och utanför Östersjöområdet, skapa synergier mellan olika prioriterade områden och skapa länkar mellan strategin och allmänheten.
Forumet inleddes med expertworkshoppar på ämnen såsom hållbarhet, att verka för ett rent hav och stöd för återuppbyggnaden av Ukraina. Detta är utmaningar som länderna i Östersjöregionen möter tillsammans.
Klimatfrågor och grön energi diskuterades också flitigt på forumet. Eftersom de främsta aktörerna för förändring och framsteg är unga människor, lades stor vikt vid ungdomars engagemang.
Samarbetet ger mervärde
Det 14:e årliga forumet erbjöd många spännande exempel på samverkan mellan länder, städer och regioner. Innovation och nätverkande var nyckelord som präglade forumet. Det var ett viktigt event, inte enbart för Östersjöregionen, utan också för Ukraina och visade på att det finns många områden som läderna kan samarbeta på med gemensamma vinster.
-Under 14 år har regionens samverkan bidragit till sjösäkerhet, miljöskydd och ekonomisk tillväxt. Detta samarbete bygger förtroende över gränserna, sa Elisa Ferreira EU kommissionär med ansvar för sammanhållning och reformer under sitt videotal vid öppningssessionen.
Svenska institutet samarrangerade workshop om Ukraina
Under forumet samarrangerade Svenska institutet en workshop om hur policyområden relaterade till målet rädda havsmiljön kan bidra till att stärka och utveckla samarbetet med Ukraina. Fyra rundabordssamtal arrangerades av policyområdena Nutri, Hazards, Ship och Bioeconomy och vid varje bord deltog minst en expert from Ukraina. Workshoppen erbjöd också reflektioner från ett ungdomsperspektiv med deltagare från Baltic Sea Region Youth Forum:
– Det kommer mest sannolikt vara dagens 20-åringar som befinner sig i beslutsfattande positioner när en efterkrigs relation är på plats. Därför borde unga personer ha en framträdande roll, sade Simon Jyrkäs, ungdomsrepresentant från Baltic Sea Region Youth Forum när framtida samverkan med Ukraina diskuterades.
Dr. Olga Trofimtseva, tidigare tillförordnad minister för jordbrukspolitik och livsmedel i Ukraina avslutade workshoppen med att betona behovet av mer dialog och samverkan mellan separata initiativ för och i Ukraina.
– Den mycket aktiva dialogen vid rundabordssamtalen kan säkerligen vara början på konkreta projekt, kanske via den finansieringsmöjlighet som Svenska institutet tillhandahåller inom SI Baltic Sea Neighbourhood Programme, där Ukraina är ett av totalt 13 programländer. Vi ser ett stort intresse för samarbete med Ukraina, från hela Östersjöregionen, säger Camilla Wristel, Svenska institutet, programansvarig för SI Baltic Sea Neighbourhood Programme.
Bakgrund
EU:s strategi för Östersjöregionen antogs under det svenska EU-ordförandeskapet hösten 2009 och är en överenskommelse mellan EU:s medlemsstater och kommissionen för att stärka samarbetet mellan länderna vid Östersjön. Strategin handlar om gemensam problemlösning i länderna runt Östersjön – att dra nytta av de möjligheter som ett ökat samarbete ger. Inget land kan ensam lösa Östersjöns miljöproblem men tillsammans kan länderna göra framsteg för att till exempel stoppa övergödningen, minska utsläpp av farliga ämnen och förhindra oljeolyckor.
Förutom havsfrågorna omfattar strategin många andra gemensamma utmaningar och möjligheter. Oavsett om det handlar om transportlösningar, gemensamma utbildningssatsningar eller miljöfrågor är utgångspunkten alltid densamma: vi löser våra gemensamma utmaningar på ett bättre sätt om vi arbetar tillsammans. Länderna delar på ansvaret vad gäller genomförandet av strategin. Runt om i regionen genomförs samarbeten som syftar till att nå strategins mål om att rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet. Läs mer på hemsidan för EU:s strategi för Östersjöregionen.
Workshoppen ”Strengthening and developing cooperation with Ukraine to empower sustainable rebuilding” syftade till att utforska behoven för framtida samarbete mellan Östersjöregionen och Ukraina, med fokus på hur man möjliggör hållbar återuppbyggnad. Läs mer om resultaten av diskussionerna på hemsidan för EU:s strategi för Östersjöregionen.