Samtal om design som nyckel till en hållbar omställning på ny svensk designfestival

Southern Sweden Design Days är Sveriges nya internationella designevent. Premiärupplagan går av stapeln i Malmö den 27–30 maj. Swedish Design Movement medverkar med ett samtal om design och innovation som nycklar till en hållbar framtid, med fokus på mode- och textilområdet

På grund av pandemin har premiären skjutits upp ett år och förberedelseperioden blivit lång. Det har resulterat i ett fullmatat program med över 150 programpunkter som spänner över hela designfältet; från konsthantverk och grafisk formgivning till mode, möbler, industridesign, arkitektur och till och med stadsplanering. Årets upplaga blir en hybrid med både fysiska och digitala delar.

Festivalen arrangeras av Form/Design Center, som tillsammans med Malmö stad och andra partners sedan länge och i flera långsiktiga projekt skapat dialog kring frågor om design och hållbarhet gentemot internationella målgrupper.

Malmö stad driver sedan flera år nätverket Smart Fashion City Malmö, som är ett lokalt företagsnätverk som syftar till att utveckla sektorn och främja hållbar tillväxt och cirkulär utveckling. Malmö stad är också en av de drivande aktörerna inom designprogrammet Swedish Design Movement, som enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur och driver på för en hållbar omställning.

I panelsamtalet A sustainable shift möts representanter för det snabbväxande sustaintech-företaget Renewcell, den världsunika textilsorteringsanläggningen Siptex och det progressiva modemärket CMMN SWDN, för att diskutera sina olika roller, perspektiv och ansvar inom mode- och textilfältet.

–  Designkunskap och innovation spelar en avgörande roll i övergången till ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt. Genom att mobilisera ledande aktörer i branschen sker en snabbare och mer djupgående omvandling. Vi är glada att kunna sammanföra dessa aktörer med olika roller i modesystemet och bidra till ökat kunskapsutbyte under Southern Sweden Design Days, säger Jenny Bergström, Svenska institutet.

Samtalet A sustainable shift sänds fredagen den 28 maj klockan 13–13.30. https://southernswedendesigndays.com/sv/event/sustainable-shift

Deltagare:

  • Anna Vilén, Kommunikatör – Marknad och varumärke, Sysav
  • Harald Cavalli-Björkman, Kommunikationschef & Chef för Investor Relations, Renewcell
  • Saif Bakir, Co Grundare & Creative Director, CMMN SWDN
  • Jenny Bergström, Projektledare, Svenska institutet
  • Caroline B Le Bongoat, Business Developer, Malmö stad
  • Yasemin Arhan Modéer, Moderator, The Bridge by Altitude

Se hela programmet under Southern Sweden Design Days