Sara Arrhenius ny direktör för Svenska institutet i Paris

I januari 2023 tillträder Sara Arrhenius tjänsten som direktör för Svenska institutet i Paris. Hon blir därmed även kulturråd vid svenska ambassaden i Paris.
Närbild på Sara Arrhenius, som tittar rakt in i kameran med axellångt mörk hår

Sara Arrhenius, nu rektor på Kungliga Konsthögskolan, tillträder tjänsten som direktör för Svenska institutet i Paris den 1 januari 2023. Hon blir även kulturråd vid svenska ambassaden i Paris.

– I Sara Arrhenius har vi fått precis det vi önskade: en erfaren ledare med solid bakgrund inom kultursektorn som dessutom verkat i Frankrike. Vi är otroligt glada över den erfarenhet, kraft och förmåga som hon kommer att tillföra verksamheten såväl i Paris som i Stockholm, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Sara Arrhenius har en lång bakgrund inom både konst och skrivande. Hon har arbetat som skribent, kritiker, konstkurator och författare. Mellan 2001 och 2005 ledde hon verksamheten på IASPIS. Därefter utsågs hon som den första chefen för Bonniers konsthall i Stockholm och tog konsthallen från uppbyggnad till dagens framträdande position fram till 2017. Samma år tillträdde hon som rektor på Kungliga Konsthögskolan, där hon sedan dess genomfört ett omfattande förändringsarbete. Under sin tid som rektor har Sara Arrhenius skapat en högskola som öppnat sig mot omvärlden och som präglas av konstnärlig utveckling, nyfikenhet och intellektuell respekt.

– Jag är mycket hedrad och glad över att få förtroendet att leda Svenska institutet i Paris. I dagens Europa är internationellt kulturutbyte och relationskapande över nationella gränser viktigare än på mycket länge. Jag tror att institutet kan fylla en mycket viktig roll där genom att med kulturen i centrum verka för samarbete och brobyggande. Det ska bli oerhört spännande att tillsammans med medarbetarna utveckla den här unika platsen – ett svenskt kulturhus i hjärtat av Paris – och relationerna mellan det svenska och franska kulturlivet, säger Sara Arrhenius.

Sara Arrhenius efterträder Ewa Kumlin, direktör på Svenska institutet i Paris sedan 2018.