SI välkomnar nya stipendiater till Sverige

Varje år anordnar Svenska institutet ett kick-off-evenemang för nya SI-stipendiater när de anländer till Sverige. I lördags samlades 380 stipendiater på Münchenbryggeriet i Stockholm för en heldag av introduktioner, nätverkande och lärande.
Gruppbild av SI-stipendiater på kick-off

SI Scholarship for Global Professionals uppmuntrar akademiska yrkesverksamma att förändra sitt hemland till det bättre. De får ett fullt finansierat stipendium för att genomföra masterstudier i Sverige relaterade till FN:s Agenda 2030-mål och till hållbar utveckling. Många av stipendiaterna kommer till Sverige med stor erfarenhet av att arbeta med förändringsarbete i sina hemländer och letar efter en möjlighet att lära av svenska förhållningssätt till hållbar utveckling.

Grecia Dalila Romero Sabillon studerar Industriell organisation och innovation vid Högskolan i Halmstad. Hon har tidigare erfarenhet av att arbeta som lärare och har ambitionen att förbättra utbildningssystemet i sitt hemland Honduras.

– Något jag gärna skulle vilja göra är att hjälpa till med att förändra läroplanen för universitet i mitt land eftersom den är väldigt föråldrad. Kunskapen som jag fått här, i ett land med hög utbildningsnivå och stora tekniska framsteg, kommer jag kunna transportera tillbaka till mitt land som fortfarande utvecklas. Utbildning är något som vi verkligen behöver fokusera på, säger hon.

Stipendiet samlar många olika stipendiater som alla har ambitionen att skapa förändring, något som Kurt Bratteby menar att Sverige har mycket kompetens inom.

– På SI, och jag vågar även påstå samma om Sverige, tror vi på öppna och inkluderande samhällen. Vi tror på frihet, jämlikhet och hållbarhet. The Swedish Way handlar om att skapa en radikalt bättre värld, och att göra det tillsammans. Vi tror att vi tillsammans med dig kan göra världen till en rättvisare, gladare, grönare, öppnare och mer inkluderande plats, säger Kurt, chef på avdelningen för internationella relationer på SI.

Fyra SI-stipendiater på kick-off
Foto : Moa Karlberg

För att stödja framtidens globala ledare ger SI varje stipendiat möjligheten att utveckla sitt professionella nätverk och sin kompetens genom en uppsättning utbildningar, seminarier och studiebesök som organiseras av lokala företag. Nätverket av framtida globala yrkesutövare är något som många stipendiater anser vara en klar fördel och en anledning till att välja Sverige som studiedestination.

– Det som motiverade mig till att välja Sverige var möjligheten att nätverka med andra yrkesverksamma. Jag läste en artikel om Sveriges kontantlösa samhälle och var bara tvungen att ta reda på vad det var för något och lära mig mer om att utveckla den typen av system, säger Amos Prince Kastigo från Malawi. Amos studerar fastigheter och byggande på KTH och har höga förväntningar på sin tid i Sverige.

– Jag har många förväntningar, men framför allt vill jag lära mig om Sveriges jordningssystem och hur Sverige fick sin rena miljö.

Idag har SI 686 stipendiater som studerar vid 29 olika lärosäten över hela Sverige. Svenska institutet har sedan 1945 arbetat för att stärka relationerna mellan Sverige och resten av världen och SI Scholarship for Global Professional är ett av verktygen i detta uppdrag. Läs mer om stipendieprogrammet här.

Swedish Institute Scholarships for Global Professionals