Svenska institutet bjuder på globalt digitalt nationaldagsfirande i 24 timmar

På Sveriges nationaldag den 6 juni arrangerar Svenska institutet en 24 timmar lång livesändning, Sweden live: National Day @ home. Dagen kommer att bjuda på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner.
Balloons

”I år är vårt behov av att känna samhörighet större än på mycket länge – inte bara för svenska medborgare utan världen över”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet. ”Därför känns det extra roligt att vi kan erbjuda ambassader och konsulat kreativa och digitala lösningar och arrangera en stor digital nationaldagsfest med inslag av både gamla och nyare traditioner.”

För många är Sveriges nationaldag en av de stora och viktiga högtiderna under året, inte minst för de över en halv miljon svenskar som är bosatta utomlands. Det är en dag då svenska ambassader och konsulat över hela världen samlar utlandssvenskar, Sverigealumner, sina nätverk och samarbetspartners och firar med sång, uppträdanden och mat.

I år arrangerar Svenska institutet en gemensam digital fest dit alla är välkomna, var i världen man än befinner sig. Den 24 timmar långa liveströmmade sändningen, Sweden live: National Day @ home, riktar sig till både en svensk och en internationell publik och kan ses på utlandsmyndigheternas sociala mediekanaler samt på Sveriges officiella webbplats sweden.se. Under april månad visades inläggen på de officiella Sweden-kanalerna och utlandsmyndigheternas sociala medier sammanlagt 35 miljoner gånger.

Dagen kommer bland mycket annat att bjuda på:

  • hälsningar från Kronprinsessan med familj och statsminister Stefan Löfven
  • konserter med Oscar Zia, Jens Lekman, Sousou & Maher Cissoko, ionnalee, Jay-Jay Johanson och Loney Dear
  • matlagning med kockarna Camilla Hamid, Jessica Frej, Paul Svensson och Gustav Johansson (Jävligt Gott)
  • inslag med bland andra Jan Eliasson, Ala Riani, Ann Sofie von Otter, Basshunter, Christer Fuglesang, Bea Åkerlund, Nils Landgren, Anton Hysén och Caroline Farberger
  • museivisningar av Vitlycke museum, Statens historiska museer, Vasamuseet, Nordiska museet och Moderna Museet
  • Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid

Arrangörer för Sweden live: National Day @ home är Svenska institutet och de svenska ambassaderna i samarbete med bland andra Sveriges Radio, Sveriges Television, Vasamuseet, Statens historiska museer, Vitlycke museum, Nordiska museet, Moderna Museet, Dramaten och United We Stream.

”Vårt mål har varit att visa upp ett urval av allt det bästa som Sverige kan erbjuda. Vi hoppas så klart att dagen också kan förmedla en känsla av global gemenskap under en svår tid”, säger Karin Kärr, projektledare på Svenska institutet.

Sändningen är indelad i tre delar, vilket gör det möjligt för tittare från olika tidszoner att kunna ansluta sig. Vissa inslag kommer att sändas fler gånger så att de kan ses i alla tre tidszoner. Sändningen börjar kl 08:00 den 6 juni svensk tid och pågår därefter i 24 timmar non stopp. Alla inslag är på engelska, vissa är förinspelade, andra sänds live. Sändningen kan ses på live.sweden.se

De officiella Sverigekanalerna är: sweden.se (webb, Facebook, Instagram och Twitter), ru.sweden.se (webb, Facebook, Instagram och Vkontakte) samt sweden.ar (webb, Facebook, Instagram och Twitter).

Under rådande omständigheter, då människor inte kan resa och mötas som vanligt, har SI arbetat intensivt för att komplettera befintligt material med digitalt innehåll, nationaldagsfirandet är ett av många exempel på detta arbete.