Sverige, Polen och Ukraina utbyter kunskap om vatten och avlopp (V/A)

Nyligen kom en delegation från Ukraina till Polen och Sverige för ett utbyte om vatten och avlopp. SI fick en pratstund med Klara Westling som träffade ukrainarna i Sverige och är expert inom avlopp och miljö.

Hallå där Klara Westling expert inom avlopp och miljö på Svenskt Vatten!
Ni har precis haft en delegation på tolv personer från Lviv i Ukraina på besök för ett utbyte om vatten- och avlopp, berätta mer:

Bild på delegationen. Foto: Klara Westling.

Det är ett SI-finansierat projekt som stöttar Ukraina i arbetet med att förbereda sig för ett framtida EU-medlemskap, där en fungerande och hållbar VA-infrastruktur är en viktig del. Under året har projektgruppen hållit i fem workshoppar, där VA-experter från Sverige och Polen bidragit med talare. Fokus har varit att hitta lösningar för att minska belastningen på floden Wisła, som rinner genom Polen och vidare ut i Östersjön.

Vad många inte vet är att flera vattendrag i västra Ukraina rinner ut i floden Wisla. Floden fungerar också som dricksvattenuttag i Polen varför den är av stor vikt för landet. Sedan rinner Wisla ut i Östersjön så floden har en påverkan på alla Östersjöländer och det är en win-win situation för länderna runt Östersjön att arbeta för att rena vattendragen i västra Ukraina då det betyder en minskad belastning på Östersjön.

Vilka utmaningar har Ukraina inom V/A området?

Ukraina har flera utmaningar på V/A området. Kriget utmanar infrastrukturen, jättemycket är förstört och måste byggas upp på nytt. Övriga Ukraina arbetar för att anpassa sin lagstiftning till EU-lagstiftning och för att uppfylla de krav som ställs på ett medlemsland. Många EU-direktiv är kopplade till V/A frågor och ställer höga krav på avloppsrening. Det blir ett stort hopp från den reningsstruktur Ukraina har idag med reningsverk i större städer, medan vattnet på landsbygden ofta går helt orenat ut i vattendragen.

Man märkte därför tydligt att ukrainarna var väldigt intresserade av de mindre anläggningar vi besökte ute på landsbygden i Sverige. I Ukraina finns reningsverk främst i städerna och det finns därför ett stort behov av utbyggnad på landsbygden. De var väldigt intresserade av hur dessa kan se ut och hur funktionen kan säkras, trots att personal inte alltid kan vara på plats, berättar Klara Westling.

Vilka lärdomar kan vi i Sverige ta till oss? 

Vi har lärt oss mycket av hur ukrainarna har hanterat infrastruktur i kris och krig, något som vi behöver bygga beredskap för. En viktig lärdom har varit att dricksvatten är viktigt under krig, men tillgången går att lösa genom att köra ut tankbilar med rent dricksvatten. Utan fungerande vatten i kranen duschen och toaletten uppstår dock rent sanitära olägenheter. En temporär lösning var då att köra sjö- eller havsvatten i vattenledningssystemen. På lång sikt är det inte optimalt då salt i ledningar får dem att rosta sönder, men det fungerade temporärt.

Det är viktigt att vi delar med oss av våra erfarenheter. Det handlar också om att vi får tillbaka värdefull kunskap från våra kollegor. Genom att samarbeta med Ukraina och Polen kan vi alla bidra till att utveckla hållbara VA-lösningar som möter både dagens och framtidens utmaningar, avslutar Klara Westling.

Fakta

SI Baltic Sea Neighbourhood Programme är ett program som finansierar projekt i vilka svenska organisationer arbetar med gränsöverskridande utmaningar och möjligheter tillsammans med organisationer från EU-länderna runt Östersjön och länder i EU:s Östliga partnerskap. Läs mer om projektet Clean Baltic Source
i SI:s projektdatabas.