Sweden Tech Ecosystem – ny digital plattform samlar svenska techbolag

Den nya plattformen Sweden Tech Ecosystem tillgängliggör data om svenska teknikbolag. Databasen är öppen för alla och kostnadsfri att använda, med målet att skapa en samlad bild av det svenska ekosystemet.
Bild på plattformen som visar första sidanmed texten "Explore the Sweden Tech Ecosystem"

Investeringarna i svensk tech fortsätter att öka och når idag Europas högsta värdering per capita. Plattformen Sweden Tech Ecosystem synliggör bredden av svensk innovation och möjliggör en mer effektiv kontakt mellan techbolag och investerare och minskar tröskeln för entreprenörer att nå finansiering.

Sweden Tech Ecosystem är ett myndighetssamarbete mellan Tillväxtverket, Business Sweden, Svenska institutet och Vinnova.

– Ett av Svenska institutets viktigaste uppdrag är att främja Sverige i utlandet inom handel, investeringar och talangattraktion. Vi är därför glada över att nu kunna bidra till att våra målgrupper kan ta del av alla möjligheter som Sverige erbjuder inom tech, startups och innovationer. Även svenska ambassader och andra vidareförmedlare kommer ha stor nytta av den nya plattformen i det dagliga främjandet, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Genom lanseringen blir Sverige en del av det nätverk av plattformar där även techhubbar i till exempel Frankrike, Storbritannien, Berlin och Amsterdam ingår. Plattformens data uppdateras löpande via en kombination av AI, algoritmer och API:er som kontinuerligt genomsöker offentliga källor.

Sweden Tech Ecosystem är öppen för alla och kostnadsfri för en bred målgrupp, däribland:

  • Entreprenörer och grundare – En effektivare väg till investerare och talang,
  • Nationella och internationella investerare – Hitta nya och snabbväxande techbolag,
  • Inkubatorer och acceleratorer – Möjlighet att följa tidigare alumnis utveckling,
  • Beslutsfattare, myndigheter, företagsfrämjare – Tillgång till transparent data om svensk tech och innovation, med möjliga jämförelser mellan såväl sektorer som mellan länder,
  • Arbetssökande – Hitta nästa arbetsplats via plattformens ”job board”,
  • Research från media och akademin – Möjlighet att enkelt följa bolag och identifiera trender inom ekosystemet,
  • Universitet och högskolor – Möjlighet att följa bolagsgrundare med bakgrund som student på respektive lärosäte.

Tillväxtverkets pressmeddelande