Unga ledare värdesätter gemenskapen i SI Advocacy Lab

Utvalda, internationella alumner från ledarskapsprogrammet SI Leader Lab har samlats i Stockholm för att tillsammans utveckla sitt påverkansarbete. – Jag har fått möjligheten att träffa en drömgrupp av unga ledare som alla jobbar med fredsbyggande, säger Noor Maloul från Jordanien.
En grupp av unga människor står i en ring och samtalar.

Närmare 40 alumner från 17 länder i Mellanöstern, Nordafrika, Sydasien och Östeuropa har samlats för att stärka sina kunskaper i att driva påverkansarbete på ett kreativt och effektivt sätt i sina hemländer. För första gången på nästan tre år kan deltagare besöka Sverige genom alumninitiativet SI Advocacy Lab. En av dem är Lubna Sabeeh Ali från Irak.

-Att få vara i ett rum fullt av fantastiska personer är en av de mest värdefulla upplevelserna man kan få i sitt liv. Det som vi har lärt oss här är så mycket mer än bara personlig utveckling.

Lubna berättar att SI Advocacy Lab har gett deltagarna resurser och verktyg för att stärka det egna arbetet med samhällsutveckling. I sitt hemland arbetar hennes organisation med att få den irakiska regeringen att stödja jämställdhetsintegrering inom yrkesutbildningar.

Även Tamzid Hayder Tawrat från Bangladesh arbetar med jämställdhetsfrågor genom YCoalition International. Han startade själv organisationen som leds av ungdomar och strävar efter en hållbar fred genom inkludering och tolerans.

– Genom SI Advocacy Lab får unga ledare möjlighet att samarbeta, skapa nya kontakter och lära sig om påverkansarbete. Programmet har verkligen gett mig en bättre förståelse för hur vi kan främja fredlig samexistens mellan olika grupper, säger Tamzid.

En kvinna sitter i samtal med två män vid ett bord.
Melker Dahlstrand

Noor Maloul från Generations of Peace i Jordanien menar att fredsbyggande arbete förutsätter att man skapar sig ett starkt nätverk av likasinnade som delar ens vision och övertygelser. Hon berättar att gemenskapen i SI Advocacy Lab hjälpte henne skapa just ett sådant nätverk:
– Jag har fått möjligheten att träffa en drömgrupp av unga ledare som alla jobbar med fredsbyggande. Det har varit fantastiskt lärorikt! Jag ser fram emot mer kunskap, fler bekantskaper och att fortsätta växa tillsammans som grupp.

I december avslutas SI Advocacy Lab vars syfte är att stötta deltagarna i deras arbete med att främja fredliga och inkluderande samhällen. Under programmet får deltagarna, utöver skräddarsydd handledning, också utforska nya metoder och verktyg och lära sig hur dessa kan appliceras på deras egna projekt och kampanjer. Under veckan har de stärkt sitt samarbete med andra unga ledare på plats i Stockholm och fortsätter nu att delta i programmet online.

Utlysningen av SI Leader Lab 2023 öppnar i oktober. Här hittar du mer information på engelska.