“Vi har alla ett gemensamt mål”

SI alumnen Japleen Pasricha är programledare för podden Advocacy, Passion & Beyond: Voices from the SI Leader Lab som är ett samarbete med Feminism in India som hon själv grundat. I podden medverkar SI alumner som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till andra förändringsaktörer.
En grafisk bild som visar en kvinna i mitten och med text runtomkring.

Berätta lite om Feminism in India som du startade och varför ni bestämde er för att göra det här samarbetet med Svenska institutet?

-Feminism in India (FII) är en prisbelönt digital, tvåspråkig intersektionell feministisk medieorganisation som finns för att lära, utbilda och utveckla en feministisk medvetenhet bland ungdomar. Jag grundade FII redan 2013 när jag började min egen resa som feminist. 

-Det kändes som ett inspirerande projekt att få kontakt med andra alumner i programmet och att utforska poddar som en ny form av digitalt berättande. Min organisation har tidigare skapat två poddar så vi hade både den tekniska och den kreativa kompetensen. Eftersom jag själv är aktivist var det möjligheten att genom projektet få prata med SI-alumnerna om hur de arbetar med påverkan i sina länder och dela lärdomar med dem som lockade mig. 

Du är själv en alumn från SI Leader Lab, vad har programmet betytt för dig?

-SI Leader Lab-programmet ligger mig varmt om hjärtat. Det har hjälpt mig att växa till en mer empatisk ledare och gjort det möjligt för mig att träffa likasinnade från Sverige, Sydasien och MENA-regionen. Tack vare SI Leader Lab har jag fått vänner för livet och som kommer vara ett stöd för mig både privat och professionellt. 

Vilka är dina reflektioner efter att ha spelat in alla poddavsnitt? 

-Jag gillade verkligen att prata med alumnerna och upptäckte att även om vi kommer från olika regioner och länder så delar många av oss gemensamma utmaningar. Till exempel delar Indien och Pakistan inte bara en landsgräns utan också många kulturella tabun och stigman som är problematiska för kvinnors hälsa och säkerhet. Att prata med Hira och Sonal från Pakistan fick mig att inse hur lika vi är som människor, men också tyvärr splittrade av gränser och politik. 

Vad tar du med dig från mötet med alla deltagare i podden?

-Jag skulle säga att det är att även om vi alla kommer från olika kulturer och platser så har vi alla ett gemensamt mål – jämlikhet och rättvisa för alla som lever i våra samhällen.  

Podden är tillgänglig på Spotify, och även Google, Apple Podcast och andra streamingplattformar.

Här hittar du  mer information på engelska om SI Leader Lab.