Viktigt utbyte mellan aktörer inom civilsamhället

Under ledarskapsprogrammet SI Leader Labs Sverigevecka, organiserade Svenska institutet ett stort nätverksevent i Stockholm. Mötet gav de 90 ledarna som deltar i SI Leader Lab möjlighet att utbyta kunskap och erfarenheter med ledare från det svenska civilsamhället.

Dagen inleddes med ett tal av SI:s generaldirektör Madeleine Sjöstedt som berättade om sig egen bakgrund som civilsamhällesledare. Hon poängterade hur viktigt det civila samhället är för demokratin:

– Många organisationer inom civilsamhället är hotade. Detta är en allvarlig oro. De utgör ryggraden i det fria och öppna samhället, och när civilsamhällets röster tystas, är rättvisans värden i fara.

Uppskattad workshop

Eftermiddagen fortsatte med en workshop med ett 20-tal representanter från svenska civilsamhället. Representanterna var generalsekreterare eller personer med en annan strategisk viktig roll i organisationen och kom bland annat från Action Aid, Reportrar utan gränser, Intercult, MR-fonden och Rädda barnen.

De svenska representanternas roll var att berätta om sin organisation och facilitera ett samtal om civilsamhällets utmaningar och behov och den roll som samarbete och partnerskap kan spela. Syftet med mötet var att skapa möjligheter till erfarenhetsutbyte och nya ingångar till samarbeten mellan de svenska organisationerna och deltagarnas organisationer. Sammanlagt deltog cirka 140 personer i mötet.

När samtalen satte i gång lade sig ett surr över salen. Efteråt berättade deltagarna att de diskuterade alltifrån hur man överlever som organisation idag, trots de hot som civilsamhället står inför, till hur ett framgångsrikt partnerskap blir till. De diskuterade även hur man skapar balans mellan jobb och fritid och hur man arbetar mot korruption.

Några röster från workshopen

Qassam Khidhir Hamad är en av deltagarna i årets SI Leader Lab. Han har grundat Framing Photojournalism School i Irak och har bland annat initierat ett projekt vars syfte är att fortbilda och utöka möjligheterna för kvinnliga pressfotografer i landet. Han hade ett stort utbyte av nätverkseventet:

– Under samtalen slogs jag av hur lika utmaningarna är i våra olika länder. Jag satt med representanter från civilsamhällesorganisationer från Moldavien, Jordanien, Georgien och Ukraina, och blev förvånad över hur mycket vi hade gemensamt när det gäller de problem vi står inför, säger han.

Tina Sandkvist, kansliansvarig på Raoul Wallenberg Academy, uppskattade möjligheten till samtal och utbyte:

– För oss betyder det otroligt mycket med den här typen av möten. Det ger kontakter, inspiration och möjlighet till fördjupade kunskaper om olika kontexter. Det för oss samman i en tid då många upplever att utrymmet för civilsamhället minskar.

Ett kreativt mingel avslutade eventet

På kvällen arrangerades ett mingel med 200 gäster, där deltagarna i ledarskapsprogrammet SI Leader Lab fick möjlighet att knyta nya kontakter med ännu fler representanter från det svenska civilsamhället. Under minglet kunde gästerna ta del av ett projekt där äppelpajrecept samlades in (ett projekt för att uppmärksamma politiska fångar i Belarus). De kunde även delta i det kollaborativa konstprojektet ”Fläta för fred”, till förmån för Ukraina. Dessa inslag gjordes i samarbete med Artten Gallery, vars grundare Ludmila Christeseva, är en av deltagarna i årets SI Leader Lab. Nesrin Morad, en annan av deltagarna i SI Leader Lab, uttryckte vikten av mötet:

– Möten som det här är ovärderliga. Det skapar en plats för viktiga samtal och möjliga samarbeten som kan göra verklig skillnad.

SI Leader Lab
SI Leader Lab är ett ledarskapsprogram för 100 inflytelserika civilsamhällesledare vars organisationer arbetar för fredliga och inkluderande samhällen i Östeuropa, Mellanöstern och Nordafrika. Fokus i programmet är ledarskap, förändringsledning och opinionsskapande. Det sker online under cirka sju månader och avslutas med en träff under en vecka i Sverige i oktober.