“Genom RESCOM försöker vi nå fler, inkludera andra perspektiv och knyta länder närmre varandra för att åstadkomma än mer”

Östersjöstaternas råd (CBSS) driver projektet BSR Cultural Pearls, medfinansierat av Intereg Östersjöprogrammet. Genom SI-finansiering till samarbetsprojektet RESCOM kan de nu inkludera Ukraina och Moldavien i delar av BSR Cultural Pearls aktiviteter.

Felix Schartner Giertta är projektledare för BSR Cultural Pearls och det nya SI- finansierade projektet RESCOM. Båda projekten handlar om att bygga resiliens hos lokalbefolkningen genom kultur.

– Det är viktigt att resiliens ses som något mer än krisberedskap och skyddsrum. Det handlar om hur ett lokalsamhälle kan rustas i sin helhet för att ta sig igenom utmaningar. Grundläggande saker som tillit, sociala relationer och demokratisk delaktighet spelar roll för hur en befolkning tar sig an de kriser och utmaningar som de ställs inför. Kultur i vid bemärkelse har visat sig vara ett bra verktyg för att stärka tilliten och känslan av tillhörighet hos en befolkning.

Genom projektet RESCOM förs ukrainska, svenska och moldaviska lokala myndigheter samman med sina motsvarigheterg i Östersjöregionen i rundabordsformat för att utbyta erfarenheter vilket ska bidra till att stärka resiliensen hos befolkningen.

– Grundtanken när vi skrev ansökan har uppstått från två olika håll, dels kände vi tidigt med BSR Cultural Pearls att vi skulle vilja stötta Ukraina genom det vi gör, dels insåg vi också att de har mycket att lära oss. RESCOM kan stödja sig på BSR Cultural Pearls då det finns ett stabilt partnerskap av relevanta aktörer och en stor plattform som har intresse av att stärka sin lokalbefolkning . Samtidigt får BSR Cultural Pearls in helt nya perspektiv tack vare RESCOM-projektet.

BSR Cultural Pearls är ett projekt med finansiering från Interreg Östersjöprogrammet som innebär att kommuner runt Östersjön utarbetar handlingsplaner för social resiliens samtidigt som de får tillgång till mentorer, experter och material om hur de kan arbeta med kultur och delaktighet. De fyra kommuner med bäst handlingsplan blir utsedda till pärlor för ett år. Som pärla får man internationell exponering, fortlöpande stöd från projektet och stöd för att arbeta med yrkesverksamma inom kulturella och kreativa medier för att genomföra sin handlingsplan. Under titelåret har pärlorna diverse evenemang tillsammans där RESCOM kommer kunna delta. Pärlor utses varje år och 2024 års pärlor är Svendborg, (Danmark), Kiel (Tyskland), Jakobstad (Finland) och Rūjiena (Lettland).

– Tanken är att kroka arm med det som redan finns. Projektet RESCOM får tillgång till material och webbinarier som de tävlande kommunerna får ta del av. Förhoppningen är att det ska uppstå nätverk av städer som arbetar med resiliens som sträcker sig från Ukraina till Östersjön. RESCOM bygger också på rundabordssamtal och vi kommer försöka förlägga dessa till Pärlevenemang för att uppnå synergier och erbjuda fler att vara med. Slutsatserna kommer att sammanställas i en publikation.

Enligt Felix Schartner Giertta är möjligheten till tredjelandssamverkan ett mycket bra sätt att ta del av befintliga och gemensamma resurser:

– I projektsammanhang känner jag ofta att det är ett för stort fokus på innovation och nya sätt att lösa gamla problem snarare än ta vara på det som redan görs i projekt. Tredjelandssamverkan är ett sätt att lösa den här problematiken och att se till våra gemensamma resurser – hur kan vi nå fler, inkludera andra perspektiv och knyta samman fler länder för att åstadkomma ännu mer? Det är en smart användning av medel.

SI har, enligt Felix Schartner Giertta, även haft en central roll för utvecklingen av BSR Cultural Pearls.

– BSR Cultural Pearls har sitt ursprung i projektet BSCC finansierat av SI. Det projektet var helt avgörande för att vi är där vi är i dag och för utvecklingen av BSR Cultural Pearls och nu också möjligheten att inkludera parter från Ukraina och Moldavien i det gemensamma arbetet.

– I närtid ska vi delta vid årsforumet gällande EU:s strategi för Östersjöregionen i Visby 29-31 oktober. Vi kommer bland annat anordna en workshop där ska vi prata om resiliens och hur man kan sammanföra ett lite hårdare civilförsvarsbegrepp med ett lite mjukare resiliensbegrepp. I Visby kommer även våra ukrainska projektpartners närvara.

Elena Kolosova, senior rådgivare för extern samverkan, Interreg Östersjöprogrammet uttrycker också sin entusiasm över programmets projekt och deras påverkan på regional samverkan:

– Vi är otroligt stolta över projekt som BSR Cultural Pearls, som förenar städer och samhällen runt Östersjöregionen som om det inte fanns några gränser. Detta projekt stärker vår region genom att förstärka sociala band som kan stödja individer och samhällen under svåra tider. Även om Interreg Östersjöprogrammet inte erbjuder specifik finansiering för ukrainska organisationer, undersöker vi aktivt sätt att involvera dem, och vi inser den enorma potentialen för samarbete. Med stöd från SI-finansiering är våra projektpartners väl rustade för att utvidga sina insatser till Ukraina och skapa värdefulla förbindelser som gynnar både Östersjöregionen och våra ukrainska motparter. Det nya RESCOM-projektet är ett utmärkt exempel på hur partners i projekt finansierade av Interreg Östersjöprogrammet kan utnyttja sin erfarenhet för att stödja Ukraina samtidigt som de vidgar sina egna perspektiv.

Fakta:

Projektet RESCOM har beviljats finansiering inom SI Baltic Sea Neighbourhood Programme inom ramen för bidragstypen samarbetsprojekt.

Syftet med denna bidragstyp är att fördjupa och utveckla samarbeten genom aktiviteter som att bygga nätverk och plattformar, utveckla metoder och modeller, ge policyinput och sprida kunskap.

Projekt som ansöker och har sitt ursprung i ett pågående EU-finansierat projekt med ett östersjöregionalt partnerskap kan inkludera programmets länder utanför EU. Detta upplägg, som innebär samarbete med pågående EU-projekt, kallas tredjelandssamverkan, vilket är det upplägg som projektet RESCOM har använt sig av. Detta är bara ett av flera möjliga sätt att konstruera sitt partnerskap och sin landkonstellation inom bidragstypen samarbetsprojekt, som kommer att utlysas nästa gång i slutet av november 2024.