”Utan såddfinansiering från Svenska institutet hade vårt EU-projekt aldrig blivit av”

Länsstyrelsen i Dalarna har under det senaste decenniet byggt upp starka internationella samarbeten för energieffektivisering med länder kring Östersjön och inom EU:s Östliga partnerskap. En viktig möjliggörare för detta arbete har varit finansiering från Svenska institutet (SI). Utan denna såddfinansiering hade de större EU-finansierade satsningarna inte blivit av.
Hus som varit föremål för utökade energideklarationer

RenoWave – samarbete för energieffektiva bostäder

Ett aktuellt exempel är projektet RenoWave, ett projekt finansierat av Interreg Östersjöprogrammet  som projektleds av Marit Ragnarsson. Projektet är ett samarbete mellan elva partners från sju olika Östersjöländer och syftar till att stödja bostadsrättsföreningar i deras arbete med energieffektivisering.

– Vi erbjuder så kallade One-stop-shops, kompletta energitjänster för föreningar som vill renovera smart och hållbart, förklarar Marit Ragnarsson.

RenoWave utvecklar också statistik och regionala mål för energieffektivisering i flerbostadshus, förbättrar energideklarationsmetoder och genomför energikartläggningar.

Från Energiintelligent Dalarna till EU-samarbeten

Länsstyrelsens arbete började redan 2005 med initiativet Energiintelligent Dalarna – Sveriges äldsta regionala energisamarbete. Det transnationella perspektivet kom in när Dalarna utsågs av Regeringen till pilotlän för grön utveckling, med uppdraget att dela den mångåriga erfarenheten av energi- och klimatarbete med andra.

– Vi började aktivt söka internationella samarbeten, deltog i SI:s konferenser och nätverkade. Det gav utdelning, berättar Marit.

Första steget blev ett samarbete med Council of the Baltic Sea States (CBSS), vilket ledde till ett SI-finansierat projekt 2015, BuildingEFFECT, med fokus på byggnader och energieffektivisering där Estland och Polen ingick. Det partnerskapet blev grunden för ett treårigt Interreg-projekt, EFFECT4buildings där man tillsammans tog fram en verktygslåda för energieffektivisering i byggnader.

Med finansiering från SI för projektet EFFECT4Georgia kunde man inkludera Georgien i Interreg-projektet och börja sprida dess resultat såsom utbildningar i energieffektivitetsteknik, tyvärr hindrade pandemin projektet från att fullföljas.

Common Act – grogrunden till RenoWave

En annan viktig milstolpe var projektet Common Act, också det finansierat av Svenska institutet. Inom det projektet arbetade man med hur man på bästa sätt kommunicerar frågor om energieffektivisering – en utmaning som var gemensam för samtliga deltagande länder.

– Vi märkte att bostadsrättsföreningar i flerbostadshus är en målgrupp som kräver en särskild kommunikationsstrategi. Den insikten blev startpunkten för RenoWave, säger Marit.

Tack vare SI-finansieringen kunde projektgruppen träffas, planera och skriva ansökan till det som idag är RenoWave. Kommunikationsmaterialet som togs fram i Common Act används fortfarande – och har blivit en värdefull tillgång.

Fortsatt samverkan – nu med siktet mot Ukraina

RenoWave visar tydligt hur nationell finansiering och EU- finansiering kan samverka. Den växelverkan öppnar nu nya möjligheter:

– Vi hoppas kunna söka nytt stöd från SI för att sprida RenoWaves resultat vidare till Ukraina, avslutar Marit Ragnarsson.

Fakta

De SI-finansierade projekt som Länsstyrelsen Dalarna har genomfört har finansierats inom SI:s tidigare stödformer, som nu ingår i SI Baltic Sea Neighbourhood Programme. Programmet finansierar projekt där svenska organisationer kan starta upp och vidareutveckla samarbeten kring gränsöverskridande utmaningar och möjligheter tillsammans med organisationer från EU-länder runt Östersjön och länder i EU:s Östliga partnerskap.

Genom SI:s finansiering förväntas partnerskap bygga en grund för framtida, långsiktigt samarbete. En viktig målsättning är att samarbeten som SI finansierar kan fortsätta att utvecklas till exempel med EU-finansiering. Uppföljningar två år efter avslutade projekt visar att många samarbeten fortsätter och attraherar ny finansiering. De projekt som ingått i SI:s uppföljningar över åren har tillsammans beviljats drygt 134 miljoner från SI och har genererat drygt 1,1 miljarder kronor i ytterligare finansiering, främst från EU:s fonder och program. 

Under maj pågår kampanjen Europa i min region för att visa nyttan av EU-finansiering. Ta del av spännande aktiviteter under kampanjmånaden för att lära dig mer om vad EU-fondernas pengar går till och vilken nytta de gör på hemmaplan. SI samarrangerar en workshop om hållbar tillväxt och resiliens inom blå och gröna näringar den 16 maj i Simrishamn som en del av kampanjen.