Emma Shepherdson, projektledare på White Arkitekter, står bakom initiativet. Hon leder det SI-finansierade projektet SustainTimber och förklarar att hon, i kontakt med andra projektägare, sett hur flera av projekten överlappar och kompletterar varandra.
– Det var så idén till den här träffen väcktes, när vi började fundera på hur vi skulle kunna få ihop alla för att diskutera, sätta ansikten på de olika projekten och börja förstå hur de hänger ihop. Nu i samband med att delegationen från ministerierna kom hit som en del av ett annat projekt arrangerat av SIS (Svenska Institutet för standarder) kändes det som ett perfekt tillfälle att visa upp svensk-ukrainska projekt som jobbar med just återuppbyggnad, och att i samma veva börja skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och möjliggöra för framtida samarbeten, säger hon.
Ett lapptäcke av sammanlänkade projekt
Bland projekten som presenteras finns IMSVILL, som introduceras av Karin Lobo Lundgren från Spacescape. Hon berättar att syftet är att samla arkitekter och planerare från Ukraina, Litauen och Sverige för att kartlägga likheter och skillnader i utmaningar och möjligheter. Fokus ligger på återuppbyggnad i storskaliga bostadsområden.
Under presentationerna framkommer att många av de initiativ som drivs av aktörer i Sverige, Ukraina och andra länder bildar ett slags lapptäcke – där projekt går in i varandra, bygger vidare på tidigare insatser och på så sätt utvecklas och fördjupas. Många av aktörerna på plats vittnar om liknande erfarenheter, och en övervägande majoritet av projekten visar sig vara finansierade av Svenska institutet, eller genom tidigare SI-stöd som sedan utvecklats vidare med EU-finansiering.
Bland deltagarna finns också Tove Levonen från Shared City Foundation och Eugenia Bevz från Sveriges Arkitekter, båda involverade i det SI-finansierade projektet BaltPart. Projektet bygger vidare på ett tidigare pilotprojekt som drevs av Sveriges Arkitekter. I intervjuer med projektdeltagare framkom då ett stort behov av utbildningar för att öka medborgardeltagandet – med hänsyn till jämställdhet, åldersvariationer och sårbara grupper som krigsveteraner med funktionsnedsättning och migranter.
I utbildningarna används en uppsättning metoder som syftar till att stärka civilsamhället och den demokratiska processen. Målet är att skapa ett mer inkluderande arbetssätt i ett land där beslutsfattandet traditionellt har varit toppstyrt.
Både Eugenia och Tove tycker att det varit värdefullt att delta i sammankomsten och att få ta del av alla presentationer.
– Man ser verkligen att det finns synergier mellan projekten. Jag har hört om flera av de andra i förbigående men det är jättebra att få träffas allihopa och få en bättre inblick i vad folk gör. Det är lyxigt att få blicka utanför sitt eget projekt! BaltPart är ett kort projekt, och vi jobbar för att projektet ska utvecklas och leva vidare. Det här är ett jätteviktigt forum för att möjliggöra det, säger Tove.
Att bygga vidare på gemensamma erfarenheter
Även Ragnar Lund från Stockholm Business School, Stockholms universitet som presenterade sitt projekt Rethinking Cities in Ukraine, tycker att det varit värdefullt att möta de andra projektägarna. Han tror att det finns flera organisationer som de skulle kunna samarbeta med i den kommande omgången av Rethinking Cities där tjänstemän i ukrainska kommuner tränas i hållbar stadsutveckling och god statsförvaltning genom riktade utbildningsmoduler och peer-to-peer-lärande kring projektledning.
– Det är en styrka att vi kan bygga på varandras erfarenheter och insatser och på så sätt skapa en kontinuitet och kanske även en fördjupning eller utveckling av viktiga insatser som påbörjas, säger Ragnar och fortsätter:
– Vi har även flera goda exempel på initiativ hos oss som utvecklats med nya samarbetspartners inom ramen för andra projekt. Ett exempel är just Rethinking Cities in Ukraine, där insatser kopplade till avfallshantering gått vidare till projektgenomförande genom SALAR International tillsammans med Avfall Sverige. Det har visat sig vara väldigt värdefullt att samarbeta med mindre kommuner på lokal nivå med konkreta projekt, vilket också stärker det man vill åstadkomma med delaktighet och demokrati. I detta sammanhang utgör samverkan med andra aktörer inom SI:s Ukrainaprogram och Team Sweden en viktig möjlighet att både lära av varandra och utveckla projekten vidare.
Avslutningsvis flikar Emma Shepherdson in:
– Det finns otroligt mycket vilja och intresse av att samarbeta och att fortsätta vara öppna och bygga nätverk för samverkan mellan projekten. Vi vill alla Ukrainas bästa och det gör att vi är måna om att hitta mer effektiva sätt att jobba ihop inför framtida projekt.