Artister i Östersjöregionen ska nå ny publik

Livet som artist är inte alltid en dans på rosor. Baltic Artists in Development är ett projekt där musiker och managers i länderna runt Östersjön tillsammans ska stärka möjligheterna att nå ut på den internationella musikscenen.
En grupp människor som sträcker upp händer

För många artister är det en kamp att nå ut till en större publik. Inte minst för dem som vill hitta en publik utomlands.

– Om du är en frilansande musiker utan en stor apparat med management i ryggen så är det väldigt tufft att ta sig fram, säger Astrid Selling på Musikcentrum Syd och projektledare för projektet Baltic Artists in Development.

Vad många utanför musikbranschen sällan ser är det tidskrävande jobb som ofta krävs för att få spelningar, berättar Astrid Selling.

– Ta en sådan sak som att ge sig ut på turné. Det är ett jättejobb. Du kontaktar ett hundratal arrangörer och förhoppningsvis får du svar från i alla fall några stycken. Den delen av artisteriet tror jag inte folk känner till.

Projektet Baltic Artists in Development handlar om att stärka det som kallas ”music management” för att öka artisters möjligheter att ta sig fram och hitta ny publik, framför allt på den internationella musikscenen i Östersjöregionen.

– Som frilansmusiker måste du ha koll på väldigt mycket, alltifrån marknadsföring till regler och rättigheter. Det är en djungel.

I projektet deltar organisationer från tre länder: Sverige, Estland och Polen. Skillnaderna mellan länderna är till viss del stora, menar Astrid Selling.

– Sverige skiljer sig med sina organisationer och ideella föreningar, som ska verka underifrån. I Estland har man en organisation som består av företagare och i Polen ett statligt departement. Lösningarna kan därför se olika ut för de olika länderna. Men alla delar vi behovet av att nå ut till andra marknader och att stärka möjligheterna för ”music management”. Där ser vi att deltagarna är väldigt nyfikna på att höra vad de andra har att säga.

På grund av pandemin är situationen för alla artister pressad. Turnéer har ställts in, konserter avbokats och nästan alla musiker saknar säkerhet som exempelvis av a-kassa. Projektet Baltic Artists in Development har, liksom så mycket annan verksamhet i samhället, också påverkats. En större träff som skulle ha hållits i Warszawa i maj, fick istället genomföras online med hjälp av digitala konferensverktyg.

– Det känns viktigare än någonsin att fortsätta vårt arbete för att stärka våra artister och managers. Det tycker jag vi lyckas med. Kommentarerna från deltagarna har varit väldigt positiva. Vi har blivit väldigt tajta, som kollegor.

Vissa artister och managers har redan lyckats dra nytta av nätverkanden mellan länderna.

– Vi har artister som tack vare projektet har blivit inbokade i andra länder. Bland annat ett punkband som sjunger på svenska som ska spela i Estland. Det är väldigt kul.

Fakta

Projektet Baltic Artists in Development finansieras av SI genom stödformen Projektinitiering i Östersjöregionen. Stödformen riktar sig till aktörer baserade i Sverige som vill starta eller utvidga samarbeten kring gränsöverskridande gemensamma utmaningar tillsammans med organisationer från länderna runt Östersjön inklusive Ryssland och länderna i EU:s Östliga partnerskap