Banbrytande kvinnliga fotografer i Irak bryter ny mark

I Irak finns få kvinnliga fotojournalister och fotografer, men ett SI-finansierat projekt har bidragit till att skapa jobb för kvinnliga fotojournalister, ett yrke som är mansdominerat i Irak. Under 2023 gick 16 kvinnliga fotojournalister i Irak en kurs i hemlandet ledd av bland andra DN:s Anette Nantell, och nu i augusti visades fotografier från tre av deltagarna på en utställning i Stockholm.

Training and Promoting Women Photographers in Iraq är ett projekt inom ramen för SI Creative Partnerships Programme, som syftar till att träna upp kvinnliga fotojournalister i Irak. Projektägaren Global Reporting har haft i uppdrag, tillsammans med Dagens Nyheters fotojournalist Anette Nantell och Safin Hamid, nyhetsfotograf och chef för AFP:s fotoavdelning i Irak, att träna, coacha och publicera verk av kvinnliga irakiska fotografer och fotojournalister. Bland annat ställdes flera verk ut i Stockholm och utställningen går även att se digitalt på Global Reportings webbplats.

Till DN säger Ishtar Obaid som är en av programdeltagarna:
– Det här projektet och den här utställningen är mycket viktig , eftersom den har fått mycket uppmärksamhet där hemma. Det är motiverande. Om folk vet att vi existerar blir möjligheterna för oss fler.

Med kvinnliga fotografer kommer nya perspektiv och andra bilder

Ishtar Obaid är självlärd fotograf. I hennes fotoreportage följer vi 22-åriga Nuur som är med i Baghdad Skate Girls, en community av skateboardtjejer.

– Det är en utmaning att vara kvinna och fotograf i Irak, säger Ishtar Obaid till DN.
På frågan om hur det var att gå kursen svarar hon:

-– Det var fantastiskt. Vi fick jobba med viktiga berättelser och gavs större förståelse för hur man kan närma sig en historia journalistiskt. Det var ett jätteviktigt stöd.

Ishtar Obaid berättar att hon är skateboardåkare själv, och ville visa världen att Irak är mer än krig och dåliga nyheter. Att det är mer än det man ser i media.

– Tjejer i Irak är ju precis som andra tjejer, var som helst, och sport kan verkligen visa det, säger hon.

Första kvinnliga bychefen i Irak

Jouza Ahmed Yassin är den första kvinnan i Irak som valts till byäldste (mukhtar). Foto: Enas Hassan

En annan kvinna som visar sina bilder inom ramen för projektet är Enas Hassan, journalist och fotograf i Irak. Hon arbetar på uppdrag av Kirkuk Now och Aide Humanitaire et Journalisme (AHJ), och täcker ämnen som jämställdhet, klimatförändringar och marginaliserade grupper.

Enas berättelse handlar om Jouza Ahmed Yassin, 52, den första kvinnan i Irak att bli vald till mukhar – bychef. För ett år sedan utsågs hon till ledare i byn Al-Agidat Al-Thaniya i Hawija-distriktet i Kirkuk, efter en underskriftskampanj från byborna. Efter att hon blivit utnämnd började hon genast att utföra sina plikter och Jouza har nu bland annat framgångsrikt fått godkännande för att byn ska få fyra eltransformatorer.

Deltagarna i projektet hade väldigt olika bakgrund

För att söka till kursen hade flera av kvinnorna lånat kamera och skickat in bilder, vissa visste knappt vad bländare var, säger DN-fotografen Anette Nantell, som var kvinnornas fotolärare till tidningen Journalisten.

– Några av dem var väldigt oerfarna, medan en hade blivit anlitad av Reuters och efter utbildningen har utvecklat det ännu mer. Hon jobbar som frilans nu och har fått fler uppdrag från Reuters, säger Anette Nantell.

Projektet har också lett till att deltagarna startat en grupp – Iraqi Female Photographers genom vilken de har tillgång till en advokat, delar information med varandra och tar initiativ till kurser.

Projektledare i Sverige på ledarskapsutbildning

Projektledare för projektet, Qassim Khidhir Hamad, befinner sig för närvarande i Sverige på Leader Lab, Svenska institutets ledarskapsutbildning för ledare inom civilsamhället och berättar om sin roll inom projektet:

– Jag är för närvarande projektledare vid Framing Photojournalism Group i Irak. Jag har ansvar för att definiera och implementera projekt och sätta samman teamen för alla projekt, säger han.

Om utställningen

Som fotoreportage fick alla sexton kvinnor i uppdrag att skildra temat Female Gender eller jämlikhet mellan könen. De tre fotografer som var i Sverige valdes ut av en jury och hade de bästa reportagen på temat och deras verk ställdes ut under augusti på Stora Nygatan 7.

– Det har varit fantastiskt att arbeta med detta fotoprojekt som har inkluderat kvinnor från olika delar av Irak – yazidier, shia, sunni, kurder och kristna i olika åldrar och med olika bakgrund, och som har producerat unika fotoreportage om hur det är att vara kvinna, säger projektledaren Petter Bolme.

Fakta

Svenska institutets Creative Partnerships Programme ger stöd till svenska organisationer och deras internationella partners inom civilsamhället, kultur- och mediesektorn. Programmet möjliggör samarbetsprojekt med fokus på demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Nästa utlysning öppnar preliminärt i december 2024.

SI Leader Lab är ett ledarskapsprogram för 100 inflytelserika civilsamhällesledare vars organisationer arbetar för fredliga och inkluderande samhällen i Östeuropa, Mellanöstern och Nordafrika. Fokus i programmet är ledarskap, förändringsledning och opinionsskapande. Programmet sker online under cirka sju månader och avslutas med en träff under en vecka i Sverige.