Digitaliseringen bidrar till ett hållbart skogsbruk – projektet DigiFor

I dagarna hålls ett möte i Sverige där deltagare från Ukraina, Finland, Lettland och Sverige möts för att lära av varandra om hållbart skogsbruk. SI fick en pratstund med projektledare, Daniel Thorell.

Hej Daniel Thorell, projektledare för DigiFor (Digitalisation and benefits to our Forests) på Skogsstyrelsen. Vad gjorde du i skogen imorse?
Vi är mitt uppe i ett möte med våra samarbetspartners i projektet DigiFor från Skogsmyndigheten i Ukraina och Finland samt Rigas kommunskogar, Lettland. Vi möts för att lära av varandra om laserdata, satellitbilder och AI och hur det kan bidra till ett hållbart skogsbruk. Att besöka skogen tillsammans och ha diskussioner på plats om likheter och skillnader och kunna ställa följdfrågor är guld värt. Efter pandemin har man nästan glömt av hur viktigt det är att ses.

Vad vill ni uppnå med projektet?
Det ena vi vill är att dela den kunskap som finns inom digitalisering och skog, hur man använder satellitbilder och laserdata och nya tekniker och det andra är att tillsammans identifiera områden där vi ser behov av utveckling och att driva den ihop. Vi har en gemensam utmaning i våra länder och det gäller att inte uppfylla hjulet på flera ställen, vi ska arbeta tillsammans i stället för att sitta i varsin bubbla.

Berätta lite om digitaliseringen av skogsbruket
Utvecklingen av ny digital teknik kräver betydande resurser. Genom samarbete kan vi inte bara hitta nya kostnadseffektiva arbetssätt utan också utnyttja den fulla potentialen av kunskap och erfarenhet som finns inom regionen.

Digitaliseringen är framtiden på så många plan. Data från laserscanning gör det exempelvis möjligt att se volymer i skogen av olika trädslag och satellitbilderna kan användas för att identifiera områden där det är risk för skogsskador på ett kostnadseffektivt sätt. Med nya tekniker kan vi även identifiera och kartlägga kultur- och naturmiljöer, samt mycket annat.

Vad händer nu?
I eftermiddag ska vi sortera alla intryck från skogen och planera vad vi ska fördjupa oss i. Miljöministeriet i Finland vill också vara med i fem minuter och lyckönska oss, de är angelägna om det här samarbetet. Det är kul att det finns stort stöd för projektet!

Projektet DigiFor möjliggörs genom finansiering från SI Baltic Sea Neighbourhood Programme och Skogsstyrelsen.