Fashion revolution – Quarantine edition: Tutorials for social media

Alla har vi en relation till kläder. Samtidigt är mode och textil är en av de allra mest förorenande industrierna. För att tillgodose behovet av digitalt kommunikationsmaterial presenterar Svenska institutet nu sex korta tutorials för social media.
Med enkla metoder och material kan plaggs livslängd effektivt förlängas. Som på bilden där någon häller en vätska. Fotot är tänkt att illustrera när när någon gör ett hack hemma. Foto: Chris Tonnesen/FilippaK

Förlänga livslängden på dina favoriter i garderoben, kan det vara något? ”Activate your closet” filmerna sätter strålkastaren på olika sätt att förlänga plaggs livslängd med enkla tekniker och med material du hittar hemma i köket, badrummet eller städskåpet. En positiv sidoeffekt är den beteendeförändring som behövs för att klara av klimatutmaningarna. 80% av klimatpåverkan av svensk klädkonsumtion kommer från produktionsfasen. Med andra ord, genom att använda plaggen längre istället för att köpa nytt minskar skadliga effekter markant.

Filmerna kan användas som social media kampanj för toolkitet Fashion Revolution , som en social media kampanj utan toolkitet eller kombinerat med (online-) workshops, till exempel med tema styling, färgning, remake eller lagning.

Använd endast nedan publicerade texter tillhörande kampanjen och framtagna av Svenska institutet. Texterna är på engelska, men det är fritt att översätta till ditt lokal språk.

Tutorials for social media:

Take care
Re-dye
Re-make
Fashion manifesto
Styling
Mending – Sashiko

Support for communication in social media– texter för översättning till ditt lokala språk.

För frågor och mer information, vänligen kontakta Kajsa Guterstam eller Anna Maria Bernitz.