Utställning: LONGING – woven strands, woven stories

Vävningen av berättelser har en lång historia. Under tusentals år har gobelänger använts för olika syften: andliga och religiösa; för att berätta om viktiga händelser eller som en form av propaganda eller protest.
Detaljbild med blå garntrådar

Utställningen LONGING – woven strands, woven stories presenterar sex konstnärer från olika delar av världen. Tillsammans bildar de en mångfacetterad grupp med vävning som gemensam nämnare. Från Sverige deltar Mariana Silva Varela, Emelie Röndahl och Kristina Müntzing, från USA Julia Bland, från Frankrike Côme Touvay och från Storbritannien Mark Corfield-Moore.

Genom sina verk belyser de frågor som berör ursprung, tillhörighet, andlighet och nomadliv. Temat berör det sociala och känslomässiga underskott som uppstått under pandemin och ingjuter samtidigt hopp om hållbara förbättringar, såväl i mänskliga relationer som i klimatfrågor. Känslan av längtan är universell och ger utrymme för olika konstnärliga perspektiv.

Projektet initierades av Svenska institutet 2020 för att undersöka pandemins inverkan på konstnärer och främja internationellt utbyte inom textilkonst under och efter pandemin.

Curator är Marcia Harvey Isaksson, grundare och ägare av textilgalleriet Fiberspace i Stockholm.

I samarbete med Konsthantverkscentrum.

Fri entré, förbokning ej nödvändig
Onsdag–söndag 12:00–18:00


Utställningen visas på Svenska institutet i Paris, även kallat Institut suédois, som är en del av Svenska institutet och Sveriges enda kulturhus utomlands. Läs mer om vår verksamhet i Paris.