Klimatets riddare – åtta “fanbärare” i Swedish Design Movement porträtteras i tidningen Form

Strumpbyxor av kasserade fisknät, handhyvlade träbord, ett gatumodemärke som anställer syriska flyktingar och designmöbler som fortfarande känns moderna efter mer än 60 år i produktion. I aprilnumret av tidningen Form får läsaren träffa åtta svenska designföretag som driver på mot en hållbar omställning.
Tidningen Forms omslag.

I arbetet mot en mer hållbar framtid har formgivare, arkitekter och modeskapare en allt viktigare roll. Designprogrammet Swedish Design Movement synliggör aktörer som på olika sätt driver utvecklingen framåt, från enskilda formgivare till stora designföretag.

Ett syfte med projektet är att framhålla Sverige som ett föregångsland i hållbar design, och därmed inspirera andra. För regeringen handlar det också om att stärka den svenska exporten av hållbara produkter och tjänster.

För att nå ut med budskapet såväl nationellt som internationellt har branschorganisationerna i programmet utsett ett antal så kallade ”fanbärare”; företag och individer som på olika sätt utmärker sig med ett genomtänkt hållbarhetsarbete.

I inlagan i tidningen Form presenteras åtta sådana företag och personer: Stefan Sjöberg på arkitektkontoret Kjellander Sjöberg, Tilda Lagerqvist på Lammhults, formgivaren Emma Olbers, Ola Rune på arkitekt- och designkontoret ClaessonKoivistoRune, Linn Frisinger på strumpföretaget Swedish Stockings, Angelo da Silveira på gatumodemärket Diemonde, Sonnie Byrling på Swedese och Dag Duberg på Tarkett.

Läs hela inlagan och manifestet bakom Swedish Design Movement.

Läs mer om Swedish Design Movement och vilka som driver programmet.