Länktips
LÄNKAR
-
Undervisningsmaterial i svenska (gratisresurser)
100 svenska dialekter – Här kan du lyssna på olika svenska dialekter inspelade 1998–2000 av dialektprojektet SweDia 2000.
Akelius språkkurs – Nybörjarkurs i svenska med fokus på nyanlända.
Digitala spåret – Information och övningar anpassade för SFI (Svenska för invandrare) och SAS (svenska som andraspråk).
Duolingo – Nybörjarkurs i svenska (och andra språk), finns även som app.
En or ett – En app som tränar dig att para ihop substantiv med rätt artikel. Appen är tillgänglig för både iOS och Android-användare (av Swedish for Professionals).
Finland-Swedish Online (FSO) – Nybörjarkurs i finlandssvenska
Forvo – En uttalsdatabas som innehåller inläsningar av namn och ord från ett stort antal språk varav svenska är ett.
Glosor.eu – Skapa dina egna glosförhör eller använd dig av andras gloslistor för ordinlärning.
Hej svenska! – En webbplats där du får hjälp att bygga upp ditt ordförråd och att träna din skriv- och läsförmåga. Materialet bygger på tio fristående basteman. Hej svenska! finns också som app för både iOS och Android-användare.
Intensivsvenska.se – En modell för effektiv undervisning i svenska och andra ämnen för nyanlända barn och ungdomar. Här finns strategier för ordinlärning, uttal, skönlitteratur i undervisningen m.m.
LearningApps.org – Innehåller interaktiva moduler för att stödja inlärnings- och undervisningsprocesser. Det finns färdigt material med översättning till flera språk som du kan använda i språkundervisningen. Du kan också skapa eget material om du skaffar dig ett gratiskonto på sajten.
Learning Swedish – filmklipp från kursmaterialet. Kursen är numera nedlagd men filmklippen kan användas separat.
Lektion.se – Mötesplats för lärare i svenska skolan. Lektion.se har en databas där lärare kan ladda hem lektionsmaterial och dela med sig av sitt eget material. Gäller alla skolämnen.
Lingio – App för språkinlärning med fokus på ordkunskap (inte bara svenska).
Livet på lätt svenska – en podd med Sara Lövestam och Isabelle Stromberg. De pratar om livet i Sverige, kultur och personliga upplevelser. Och mycket om svenska språket, som Isabelle studerar. Sara är författare och sfi-lärare. Isabelle är från USA, men bor nu i Stockholm och studerar filmkunskap.
Lära svenska – Nybörjarkurs med information för asylsökande och nyanlända. Instruktioner finns på svenska, arabiska, dari, engelska, franska, persiska, ryska, somaliska, spanska och tigrinja. Lära svenska är en del av webbplatsen informationsverige.se.
Lätt svenska med Oskar – en podcast ”för alla som vill lära sig svenska”. Lyssna varje dag och lär dig mer svenska tillsammans med Oskar Nyström.
Nils Holgersson – 120 years later – Ett studiematerial på språknivå A2–B2. Texterna, som kan laddas ner i pdf-format, tar med sig läsaren på en tur genom Sveriges 25 landskap. Till varje text finns en ordlista till engelska.
Plugga nu – Här finns övningar som rör grammatik, hörförståelse och ordförråd från nätverket Svenska nu. En del av övningarna kräver kunskaper i finska.
SFI ekonomi – Om privatekonomi på lätt svenska
Svenska för alla – En snabbkurs i svenska på YouTube där du lär dig grundläggande ord och fraser. Målgruppen för materialet är sfi-elever.
Tio lektioner i språkdidaktik med Sara Lövestam (UR Play)
UR Play – På UR Play kan du söka efter ämnesområden och hitta flera lämpliga program..
Wikibooks – Swedish – En wiki om svenska språket. Här på engelska.
Vårdsvenska – En finsk webbportal där vårdpersonal kan lära sig svenska med anknytning till olika vårdsituationer. Sajten innehåller även olika övningar.
Quizlet.com – Skapa dina egna glosförhör eller använd dig av andras gloslistor för ordinlärning.
-
Språkvårdsorgan
Institutet för språk och folkminnen (Isof) – Isof har i uppdrag att sprida kunskap om språk och kultur i Sverige. Myndigheten samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen samt arbetar med språkvård och språkpolitik.
Nationellt centrum för svenska som andraspråk – Ett nationellt resurs- och utvecklingscentrum vars ansvarsområde är svenska som andraspråk, inklusive sfi (svenskundervisning för invandrare), och omfattar verksamhet från förskola till vuxenutbildning.
Språkrådet – Språkrådet är Sveriges officiella språkvårdsorgan och en del av Institutet för språk och folkminnen. Språkrådet har till uppgift att följa och främja språkens utveckling i Sverige, främst svenskan och minoritetsspråken, men också övriga språk. Språkrådet ger råd i språkfrågor, publicerar språkböcker, bedriver språkforskning och verkar för svenskt och nordiskt språksamarbete.
Svenska Akademien – Svenska Akademien är en fristående organisation, grundad 1786, med uppgift att främja svenska språket och litteraturen. Svenska Akademien publicerar stora vetenskapligt grundade verk som t.ex. Svenska Akademiens ordbok, Svenska Akademiens ordlista och Svenska Akademiens grammatik.
Svenska datatermgruppen – Svenska datatermgruppen är en brett sammansatt grupp med företrädare för bland annat språkvården, dagspressen, etermedier, högskolor, branschpressen och företag inom databranschen. Gruppen ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska.
Språkbanken vid Göteborgs universitet – Språkbanken är en forskningsenhet vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Språkbanken erbjuder sökningar i stora svenska textkorpusar med hjälp av verktyget Korp. Du kan också öva svenska med hjälp av verktyget Lärka.
-
Språkvård och språkspalter
Frågelådan i svenska – I Språkrådets frågelåda hittar du svar på vanliga språkfrågor.
Myndigheternas skrivregler (2014) Åttonde utgåvan av Myndigheternas skrivregler som ges ut av Språkrådet.
Språket – Sveriges Radios program om språk och språkvård. Finns även som poddradio.
Språkrådet rekommenderar – Perspektiv, metoder och avvägningar i språkriktighetsfrågor. Ny bok (2023) som är nedladdningsbar som pdf.
Språkrådsbloggen – Om aktuella ord och språkfrågor i dagens svenska (Språkrådet)
Språktidningen – en svensk tidskrift om språk
TT-språket – Skrivregler från Tidningarnas Telegrambyrå.
-
Ordböcker, grammatikor, termbanker, lexikon och uppslagsverk
Bab.la – Onlineordbok för 28 språk. För svenska språket finns två ordböcker: svenska – engelska och svenska – tyska.
En svensk akademisk ordlista – En frekvensordbok med 652 ord. Ordlistan baseras på vanligt förekommande ord i en korpus med akademiska texter. Du kan också ladda ner en pdf med de 100 mest akademiska orden med information om ordklass, böjning, betydelse, språkprov och engelsk översättning.
IATE – EU:s gemensamma termbank med ett stort antal termer på EU-språken.
Idiom.nu – Webbplats om svenska idiom med exempel och illustrationer.
Lexin på nätet – Lexin är en kombination av lexikon och ordböcker som i första hand tagits fram för att användas i undervisningen av svenska som andraspråk. Lexin finns för följande språk: albanska, amhariska, arabiska, azerbajdzjanska, bosniska, engelska, finska, grekiska, kroatiska, nordkurdiska, pashto, persiska, ryska, serbiska (latinskt), serbiska (kyrilliskt), somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska.
Lexin – Animationstema – Korta filmer som illustrerar ett antal vardagliga ord.
Lexin – Bildteman – Bildordbok som omfattar 33 olika bildteman.
Lexin – Dialogteman – Korta filmer med dialoger ur vardagliga situationer: samtal på arbetsplatsen, sjukvård, samtal på fritiden.
NE.se – Nationalencyklopedin.
(Nya) Bildteman – flerspråkig bildordbok
Rikstermbanken – Sveriges nationella termbank med termer och begrepp från flera olika ämnesområden (ca 60 000 termposter). Rikstermbanken innehåller främst termer på svenska men också på flera av Sveriges minoritetsspråk och även på andra språk.
SAG – Svenska Akademiens grammatik (i pdf-format)
Svensk etymologisk ordbok – Faksimilutgåva av Elof Hellquists Svensk etymologisk ordbok från 1922) (Projekt Runeberg).
Svenska.se – Här kan du göra en sökning i tre ordböcker samtidigt: SAOL (Svenska Akademiens ordlista), SO (Svensk ordbok) och SAOB (Svenska Akademiens historiska ordbok). I SO kan du även höra hur uppslagsorden uttalas. SAOL och SO finns också gratis som app för iOS och Android.
SAOL hist. – En databas som innehåller material från utgåvorna 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 och 14 av Svenska Akademiens ordlista över svenska språket.
Svensk-engelsk ordbok för högre utbildning – Aktuella ord och begrepp av relevans för högre utbildning. Ordboken är sökbar både från svenska och engelska.
Synonymer.se – Synonymordbok
Synonymord.se – Synonymordbok
Tyda.se – Svensk-engelskt/engelsk-svenskt lexikon online. Även fler språk är på väg att integreras (franska, tyska, spanska, latin, norska , danska).
Utrikes namnbok – Innehåller översättningar till engelska, tyska, franska, spanska och, i viss utsträckning finska och ryska, av namn på myndigheter och organisationer, EU-organ och länder samt statliga tjänstetitlar.
Woxicon – Ordbok med översättningar, synonymer och förkortningar till flera språk. Innehåller också böjningstabeller och grammatikförklaringar.
-
Skönlitteratur och bibliotek
Astrid Lindgren – Läs mer om författaren, möt karaktärerna i hennes böcker och lyssna till uppläsningar.
Babel – Litteraturprogram i SVT (Sveriges Television) med många intressanta författarintervjuer.
Alex författarlexikon – Författarlexikon på svenska. Innehåller artiklar om drygt 6 000 svenska och utländska skönlitterära författare. Flera svenska bibliotek har abonnemang på tjänsten som du kan använda gratis om du har ett svenskt lånekort.
De litterära sällskapen (DELS) – Drygt hundra litterära sällskap i Sverige är medlemmar i De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd (DELS). På DELS webbplats hittar du länkar till de olika sällskapen. DELS har även en egen tidskrift, Parnass, som utkommer fyra gånger om året.
Kungliga biblioteket – Sveriges nationalbibliotek
Libris – Sökbara referenser till cirka tio miljoner böcker och tidskrifter på svenska bibliotek.
Litteraturbanken – Digitaliserad klassisk svensk skönlitteratur. Här kan du läsa och söka i texter, ladda ner och skriva ut pdf-filer samt lyssna på inlästa skönlitterära texter.
Litteraturbankens skola – Litterära texter, pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter och läshandledningar.
Litteraturkartan.se – Gå på upptäcktsfärd i litteraturens tecken genom Bohuslän, Dalsland och Västergötland
LitteraturMagazinet – Litteraturmagasin på nätet. Författarpresentationer, intervjuer, recensioner m.m.
Nordisk kvinnolitteraturhistoria – 1 000 års kvinnolitteraturhistoria från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Färöarna, Island, Grönland och Åland. En digitalisering av Nordisk kvinnolitteraturhistoria som gavs ut i fem band 1993-1998.
Novell.nu – Innehåller en stor samling noveller och dikter. Skicka in ditt bidrag och bli publicerad!
Podpoesi – Lyssna på eller ladda hem svensk poesi inläst av författarna själva.
Projekt Runeberg – Klassisk nordisk litteratur på nätet.
Smakprov.se – Läs ett ”smakprov” av en bok direkt i din webbläsare. Du kan titta på omslaget, läsa på baksidan, få information om författaren samt läsa de första sidorna. Här finns också läromedel i svenska som andraspråk.
Svensk Bokhandel – Branschtidning för svenska bokhandlar. Möt debuterande författare, läs bokrecensioner, kolla topplistor, sök i branschregistret m.m.
Svenska Akademiens klassikerserie – Ett flertal verk som kan laddas ner i pdf-format.
Svenskt översättarlexikon – I översättarlexikonet kan du söka på författare och litteratur utifrån ett översättningsperspektiv. Lexikonet har utvecklats av Södertörns högskolebibliotek i samarbete med litteraturvetare, språkhistoriker, översättare och kritiker.
Swedish Literature Exchange – Om Statens kulturråds stöd till översättning av svensk litteratur med mera.
Örnen och kråkan – Om svensk poesi.
-
Läromedelsförlag, bokhandlar och antikvariat
Antikvariat.net – Sök bland mer än 1.8 miljoner titlar hos antikvariat från Sverige, Danmark, Norge och Finland.
Bokus – Nätbokhandel med försäljning till utlandet.
LL-förlaget – lättlästa böcker
Novellix – noveller av svenska och utländska författare
-
Film och teater
Dramawebben – Digitalt arkiv över upphovsrättslig fri svensk dramatik.
Filmarkivet – Här finns kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilmer som speglar ett Sverige i förvandling. Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.
Nordic women in film – En sajt med porträtt, artiklar, inlägg, intervjuer och filmklipp om kvinnors professionella insatser inom den svenska filmindustrin.
P1 Drama – Radioteater
SI:s filmpaket (Sharingsweden.se) – Filmer för icke-kommersiella visningar i utlandet.
Svensk mediedatabas (SMDB) – Söktjänst för Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar. Här hittar du uppgifter om tv, radio, video, biovisad film, skivor och datorspel, liksom smalfilmer från filmarkivet i Grängesberg.
Svenska Filminstitutet – Innehåller bl.a. en databas med upplysningar om samtliga svenska långfilmer sedan 1897.
-
Nätverk och mötesplatser
CIRCLE (Current inquiry and research conversations in language education) – en plattform och mötesplats för forskningsbaserade samtal om lärande och undervisning i språk som initierats och drivs av Stockholms universitet.
@svenskanivarlden – Ett instagramkonto från SI där du får möta svenskstuderande från olika länder som berättar hur det är att plugga svenska vid ett universitet utanför Sverige.
@swedense – Ett Instagramkonto om Sverige med inblickar i det svenska samhället, vardagslivet och språket.
ALTE – Association of Language Testers in Europe – Arbetar med att standardisera nivån på språktest från olika länder.
ASLA – den svenska föreningen för tillämpad språkvetenskap, Association suédoise de linguistique appliquée
ASTRA – Association for Swedish Teachers and Researchers in America
eTwinning – eTwinning är en sammanslutning för lärare i Europa som ger skolor från deltagande länder en möjlighet att samarbeta. eTwinning är en del av Erasmus+.
Europeiska språkdagen – Den 26 september firas årligen den europeiska språkdagen för att uppmärksamma Europas språkliga mångfald och för att uppmuntra människor att lära sig flera språk. Firandet av språkdagen startade 2001 av Europarådet.
Föreningen Norden – Föreningen Norden sprider kunskap om de nordiska ländernas språk, kultur, historia och samhällsliv och arbetar för att öka det nordiska samarbetet.
Föreningen svenskar i världen – En intresseförening och ett nätverk för utlandssvenskar.
Sverigekontakt – En ideell förening som bl.a. har till uppgift att främja svenska språket i utlandet. Sverigekontakt ger främst stöd till icke-akademisk svenskundervisning.
Samarbetsnämnden för Nordenundervisning i utlandet – Samarbetsnämnden arbetar för att främja undervisningen i språken i Norden, i nordisk kultur och samhällsförhållanden samt för att öka intresset för Norden vid utländska universitet och i samhället i övrigt.
Språkförsvaret – En partipolitisk obunden förening som diskuterar engelskans utbredning i Sverige och verkar för att stärka svenska språkets ställning.
Svenska som modersmål utomlands – SMUL – En internationell orgaisation för svenskar i utlandet som antingen vill stödja sina barn med att använda och utveckla sin svenska, eller bevara och utveckla sitt eget språk och kultur.
Svenska nu – Svenska nu är ett nätverk som arbetar för bättre och mer motiverande svenskundervisning i skolorna i Finland. På sajten hittar du program för verksamheten i Finland och även många språkövningar.
Svensk utlandsundervisnings förening – En intresseorganisation för svenska utlandsskolor och skolföreningar som anordnar svensk undervisning i utlandet.
Svensklärarföreningen – Riktar sig främst till svensklärare i gymnasium och grundskola och svensklärarstuderande vid universiteten. Utkommer med tidskriften Svenskläraren fyra gånger per år. Några av artiklarna i tidskriften går även att läsa fritt på nätet.
SWEA – En världsomspännande ideell organisation för svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta i utlandet.
Terminologifrämjandet – En ideell föreningen för terminologi och fackspråk.
-
Nyheter och media
8 sidor – Nyhetstidning på lätt svenska som ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier. Du kan också lyssna på nyhetsinläsningar.
Hörförståelsefrågor till 8 sidor
Nyheter på lätt svenska – Sveriges Televisions nyhetsprogram på lätt svenska med sändningar måndag–fredag. Finns även som app.
Svenska massmedier – Länksamling från INETMEDIA. Länkar till dagspress, radio, tv m.m.
Klartext – Radionyheter på lätt svenska.
Radio Sweden på lätt svenska – Ett nyhetsprogram från Sveriges Radio med nya inslag måndag–fredag.
Radiofynd – Korta klipp ur Sveriges Radios arkiv.
Poddradio – Förteckning över Sveriges Radios alla poddradioprogram.
SVT Play – Sveriges Televisions program på webben. Många program kan dock inte ses utanför Sverige.
-
Sverigeinformation
Ett år i Sverige på Vimeo (SI) – kort film över ett år i Sverige – från vinter till vår, sommar och höst – och tillbaka igen till vintern.
Imagebank Sweden (SI) – Bildbank med Sverigebilder. Bilderna får användas fritt i syfte att främja Sverige i utlandet. Mer information om användarvillkoren finns på webbplatsen.
Information om Sverige – Webbportal med samhällsinformation på flera språk främst riktad till nyanlända i Sverige. Webbportalen är framtagen av Länsstyrelsen Västra Götaland.
Sharing Sweden (SI) – Material för dig som ska presentera Sverige eller som har kollegor och vänner som vill lära sig mer om Sverige och svensk kultur.
Stories from Sweden (SI) – Dokumentär filmserie på YouTube. Filmerna berör områden där Sverige har en tongivande roll som t.ex. hållbarhet, innovation och jämställdhet.
Study in Sweden (SI) – Information på engelska om svensk högre utbildning riktad till utländska studenter. Här finns också information om kurser i svenska i Sverige.
Sweden.se (SI) – Sveriges officiella webbplats. Information om Sverige på engelska, arabiska och ryska.
Snabba fakta om Sverige (SCB) – Lättillgänglig statistik om det svenska samhället riktad till elever i svenska skolan. Här finns också lärarhandledningar.