Sommarkurser i svenska 2023

Vill du plugga svenska i Sverige i sommar? På SI:s sommarkurser får du tala svenska varje dag och fördjupa dina kunskaper i språket. Du får också uppleva Sverige under de vackra sommarmånaderna och lära dig mycket om landet.
Studenter i ett klassrum.

Gå en sommarkurs i svenska!

SI:s sommarkurser vänder sig till dig som studerar svenska som främmande språk vid ett universitet utanför Sverige. Kurserna syftar till att ge ett brett perspektiv på det moderna Sverige och är ett komplement till traditionella universitetsstudier.

Sommarkurserna är cirka tre veckor långa och äger rum på folkhögskolor runt om i Sverige. Under kursens gång bor du på skolan tillsammans med de andra deltagarna. Utöver språklektioner anordnas utflykter och intressanta studiebesök så att du får lära känna Sverige.

Sommarkurser 2023

Axevalla folkhögskola
Sommarkurs på Axevalla
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 25 juli–12 augusti

Malungs folkhögskola
Kultur och natur i Dalarna
Nivå: B2/C1 enligt GERS
Datum: 27 juni–15 juli

Kalix folkhögskola
Svenska med inslag av norrbottnisk konst, kultur och historia
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 31juli–18 augusti

Hola folkhögskola
Ett möte med Sverige
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 11–28 juli

Läs om de olika språknivåerna enligt GERS

Ett gäng studenter står och pratar utomhus vid ett fotbollsmål.
På våra sommarkurser får du träffa studenter från olika länder och några av dem kanske blir dina vänner för livet. Foto: Evelina Ytterbom

Hur ansöker jag om en plats?

Du skickar din ansökan direkt till folkhögskolan. Ansökningsblanketterna hittar du på respektive folkhögskolas webbplats (se ovan).

Finns det stipendieplatser?

Svenska institutet erbjuder 40 stipendieplatser vardera till de olika sommarkurserna. Stipendieplatserna är avsedda för dig som studerar svenska vid något av de universitet i utlandet som finns med på SI:s adresslista över svenskundervisning i utlandet. Kontakta din svensklärare vid universitetet om du vill söka stipendium. Du ansöker om stipendium i samband med att du ansöker om plats (se ovan). Sista ansökningsdatum är den 31 mars 2023.

Röster från kursdeltagare 2023

”Viktiga och nya kunskaper, en exceptionell upplevelse av Sverige och oförglömliga minnen.”
”Jag rekommenderar kursen till andra eftersom den gjorde mig mer kommunikativ och självsäker.”
”Nu är jag säker på att jag vill leva och jobba i Sverige.”

Tre personer som badar.
Det finns också många tillfällen till rekreation som bad, cykling, spel och skogspromenader. Foto: Evelina Ytterbom

Svenska institutet har erbjudit sommarkurser i svenska för utländska studenter sedan 1960-talet. Kurserna har lockat deltagare från hela världen och gett många studenter levande kunskaper i språket och ett oförglömligt möte med Sverige. Sommarkurserna bygger på ett samarbete mellan SI och olika kursarrangörer, oftast folkhögskolor.