Sommarkurser i svenska

Vill du plugga svenska i Sverige sommaren 2022? På en sommarkurs får du tala svenska varje dag och fördjupa dina kunskaper i språket. Du får också uppleva Sverige under de vackra sommarmånaderna och lära dig mycket om landet.
Fem personer som hoppar i vattnet från en brygga

Gå en sommarkurs i svenska!

SI:s sommarkurser vänder sig dig som studerar svenska som främmande språk vid ett universitet i utlandet. Kurserna syftar till att ge ett brett perspektiv på det moderna Sverige och är ett komplement till traditionella universitetsstudier.

Sommarkurserna är cirka tre veckor långa och äger rum på folkhögskolor runt om i Sverige. Under kursens gång bor du på skolan tillsammans med de andra deltagarna. Utöver språklektioner anordnas utflykter och intressanta studiebesök så att du får lära känna Sverige.

Axevalla folkhögskola

Sommarkurs på Axevalla
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 19 juli–5 augusti

Malungs folkhögskola

Läsa och skriva i Dalarna – ett kreativt möte med språk, litteratur och kultur
Nivå: B2/C1 enligt GERS
Datum: 26 juli–13 augusti

Kalix folkhögskola

Svenska med inslag av norrbottnisk konst, kultur och historia
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 1–19 augusti

Hola folkhögskola

Ett möte med Sverige
Nivå: A2/B1 enligt GERS
Datum: 12–29 juli

Läs om de olika språknivåerna (A2, B1, C1 etc.) enligt Gemensam europeisk referensram för språk.

Två personer tittar i en mobiltelefon tillsammans.
Du får träffa studenter från olika länder och några kanske blir dina vänner för livet. Foto: Sofia Sabel

Hur ansöker jag om en plats?

Du skickar din ansökan direkt till folkhögskolan. Ansökningsblanketterna hittar du på respektive folkhögskolas webbplats. Se länkarna under varje kurs i informationen ovan.

Finns det stipendieplatser?

Svenska institutet erbjuder 40 stipendieplatser vardera till de olika sommarkurserna. Stipendieplatserna är avsedda för dig som studerar svenska vid något av de universitet i utlandet som finns med på SI:s adresslista över svenskundervisning i utlandet. Kontakta din svensklärare vid universitetet om du vill söka stipendium. Du ansöker om stipendium i samband med att du ansöker om plats (se ovan).

Ansökningstiden för stipendier har gått ut.

Svenska institutet har erbjudit sommarkurser i svenska för utländska studenter sedan 1960-talet. Kurserna har lockat deltagare från hela världen och gett många studenter levande kunskaper i språket och ett oförglömligt möte med Sverige. Sommarkurserna bygger på ett samarbete mellan SI och olika kursarrangörer, oftast folkhögskolor.

Andra sommarkursarrangörer i Sverige med internat

Uppsala International Summer Session (UISS) (även för nybörjare)