Intresset för SI Ukraine Cooperation Programme har varit stort vilket inte minst märktes i den öppna utlysning som under våren resulterade i 168 ansökningar från svenska aktörer och deras ukrainska samarbetspartners, vilket är ett rekordstort antal ansökningar. Efter en omfattande beredningsprocess kunde Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt i slutet av förra veckan fatta beslut om 41 projekt som beviljas medel i programmets första omgång. Sammanlagt omfattar beslutet 56 miljoner kronor.
– SI:s stöd går till svenska aktörer som tillsammans med ukrainska motparter ska stärka möjligheter för företagande och handel. Det finns även projekt som stärker kapaciteten inom mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet säger Madeleine Sjöstedt.
SI Ukraine Cooperation Programme möter behoven i Ukraina
Ansökningarna inom programmet har i hög grad speglat aktuella frågeställningar och utmaningar i Ukraina. Landets behov är enorma och behöver mötas både på kortare och längre sikt.
– Ansökningarna täcker en bredd av branscher och aktörer. Det visar på ett djupt engagemang i Sverige för Ukrainas framtid och utveckling. Vi på Svenska institutet kommer naturligtvis att följa upp projekten och planerar redan nu för kommande utlysningar. SI:s roll i det svenska stödet till Ukraina är högt prioriterat, säger Madeleine Sjöstedt.
Utbildningsprogram för ukrainska diplomater
Bland de projekt som beviljas medel finns utbildningsprogrammet UNITED som Handelshögskolan i Stockholm kommer genomföra i nära samarbete med Ukrainas diplomatakademi vid utrikesministeriet i Ukraina (Diplomatic Academy at the Ministry of Foreign Affairs) samt Stockholm School of Economics i Riga. Programmet ska kompetensutveckla ukrainska diplomater som blivande EU-förhandlare, men också stärka den allmänna förhandlingskapaciteten hos det ukrainska utrikesministeriet.
Projekt med fokus på barn med intellektuell funktionsnedsättning
I ett projekt som bedrivs av Örebro universitet tillsammans med flera universitet i både Ukraina och Polen ska det ukrainska utbildningssystemet vidareutvecklas till att bli mer inkluderande gentemot barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning vilket även innebär att utbildningssystemet anpassas till gällande EU-ramverk. Ett pilotkoncept med utbildningsmoduler kommer tas fram och testas i tre ukrainska regioner där målgrupper är bland andra lärare, pedagoger, stödpersonal och föräldrar.
Samtal om hållbara och långsiktiga samarbeten för stöd till Ukraina
Några av de aktörer som beviljas medel kommer samlas under ett seminarium på Utrikesdepartementet måndagen den 28 oktober där fokus kommer vara på samtal om hur de svensk-ukrainska relationerna kan stärkas ytterligare, och om möjligheter och utmaningar i samarbetet. Bland de inbjudna finns representanter från akademi, näringsliv och civilsamhälle, varav några av de som nu beviljas stöd inom SI Ukraine Cooperation Programme. Till dessa hör: Kulturhuset Stadsteatern med projektet New Voices from Ukraine (NVU) samt White Arkitekter med projektet SUSTAINTIMBER. Övriga panellister och talare är Madeleine Sjöstedt (generaldirektör för Svenska institutet), Andrii Plakhotniuk (Ukrainas ambassadör till Sverige) och Ulrik Tideström (Sveriges särskilda sändebud för Ukrainas uppbyggnad, näringsliv och utveckling).
Fakta
Hela listan över beviljade projekt finns på si.se
En ny utlysning inom SI Ukraine Cooperation Programme kommer publiceras under våren 2025.
Det finns även möjlighet att söka medel för projekt där Ukraina kan ingå i multilaterala samarbeten genom Svenska institutets program SI Creative Partnerships Programme samt SI Baltic Sea Neighbourhood Programme. Utlysningar för dessa program öppnar under slutet av 2024.