Kontaktresa i Ukraina början på internationellt projekt om återvinning

För fyra år sedan åkte Per-Olof Hallberg till Ukraina. Han hade fått ett stipendium från Svenska institutet för att genomföra en kontaktresa till Ukraina med fokus på återvinning. Resan blev början på ett samarbete som gav nya insikter om hur mycket man kan åstadkomma när bara viljan finns där.
Waste management

Per-Olof Hallberg är ansvarig för Gästrike Återvinnares internationella utbyten. När han för några år sedan åkte till Ukraina för att knyta kontakter möttes han av ett ovanligt stort engagemang.

– Jag är van vid internationella miljöer och det bästa som finns är när man stöter på människor som har den där extra drivkraften – de som bestämt sig för att lyckas med något även om resurserna är knappa. Det är långt ifrån alla som har det där drivet. Vi hade turen att möta några riktiga eldsjälar.

Gästrike Återvinnare har en tydlig ambition: att bidra till ”en värld som räcker längre”, som det heter i deras slogan. En del av arbetet handlar därför om utbyten med företag och organisationer i andra länder för att dela kunskap om återvinning och avfallshantering. I det sammanhanget dök Ukraina upp som ett tänkbart land att jobba med.

– Jag hade en estnisk kontakt som i sin tur kände folk i Ukraina. Tillsammans började vi diskutera behoven inom återvinning. Vi kom snabbt fram till att det fanns mycket att göra. Det var startpunkten för vårt arbete med Ukraina.

Per-Olof tog kontakt med Svenska institutet och fick ett stipendium för en kontaktresa till Ukraina. Stipendiet kan bland annat sökas av experter inom offentlig och privat sektor för resor till länder i Östliga partnerskapet samt Ryssland. Resorna kan handla om att knyta kontakter, bidra till erfarenhetsutbyte och kapacitetsutveckling.

– Jag var i Ukraina några veckor och träffade en massa personer. Målet var att söka stöd för ett större projekt och jag märkte snabbt att det fanns ett stort intresse för att jobba med återvinning och avfallshantering.

Per-Olof berättar att han fick en god insyn i arbetet med återvinningsfrågor i Ukraina och deras utmaningar.

Framför allt minns han ett möte i Chornomorsk, en stad vid Svarta havet i södra Ukraina. Det var den lokala borgmästaren som hört talas om Per-Olof och ville att han skulle komma dit.

– De kontakta mig och jag gjorde en oplanerad avstickare söderut. Det var väldigt roligt. De hade hört talas om oss och ville verkligen satsa på att utveckla sin avfallshantering.

Så småningom blev Chornomorsk en av tre ukrainska städer som ingick det större projektet SUE som startades av bland andra Per-Olof Hallberg och Gästrike Återvinnare. I det projektet, som finansierades av Svenska institutet inom ramen för stödformen Projektinitiering i Östersjöregionen, deltog partners från Sverige, Ukraina och Estland . Från Ukraina deltog även städerna Brovary och Nova Kakhovka.

– För oss har det varit otroligt givande. Jag har framför allt fått uppleva vad man kan åstadkomma när bara viljan finns där. Chornomorsk är i dag Ukrainas första miljöcertifierade kommun. De har bland annat utvecklat återvinningsstationer i bostadsområden och pappersåtervinning i kontor. De har även frivilligorganisationer som städar badstränder och skolor som arbetar med miljöfrågor. Jag tycker att det ger oss väldigt mycket tillbaka. Det får en att reflektera över vad vi kan åstadkomma hemma i Sverige, inte minst när det gäller beteendeförändringar, säger Per-Olof Hallberg.

Till alla som funderar på att starta liknande internationella samarbeten, vill han understryka vikten av att välja sina samarbetspartners med omsorg.

– Jag tycker man ska försöka åka och träffa dem. Om kontakterna inte känns helt hundra så kanske man bör försöka hitta någon annan att jobba med. Det är ett bra argument för att söka SI:s stipendium för utresande svenskar, det kan jag verkligen rekommendera.

Fakta

Är du intresserad av att studera, forska eller åka på expertutbyte till Ryssland eller länderna inom EU:s Östliga partnerskap? Fram till 31 oktober kan du ansöka om stipendium för vistelser som inleds under våren 2021. Läs mer här. 

Projektet SUE finansierades inom SI:s stödform Projektinitiering i Östersjöreigonen. En utlysning öppnar 19 november 2020 och stänger 11 februari 2021.