Våren 2022 lanserade SI krisstödprogrammet Crisis Support Ukraine. Det var en så kallad riktad utlysning där SI kontaktade flera etablerade och erfarna svenska organisationer direkt som fick skicka in konceptförslag som sedan vidareutvecklades i dialog med SI. Initiativen utformades också i direkt kontakt med ukrainska partners och baserades på de specifika behoven hos ukrainska kulturaktörer.
Tanken med stödet var att de ukrainska förändringsaktörerna skulle kunna fortsätta sitt professionella arbete, trots alla hinder. Att de skulle kunna skapa nya professionella kontakter i Sverige och i andra länder, förvärva ny kunskap och nya kreativa verktyg. Men också att de skulle få andrum och kunna planera sin framtid.
Under våren 2022 fick SI in cirka 20 ansökningar, varav det var möjligt att bevilja stöd till tolv. Programmets totala budget uppgick till drygt 10 miljoner kronor. Projekten som tilldelades medel var mycket varierande: litteratur och teater, spelfilm och dokumentärfilm, samtidskonst och arkitektur – för att nämna några. När det gällde projektformat var residensformatet särskilt populärt.
Exempel på projekt
- Stockholms och Göteborgs filmfestivaler, hade Ukraina och ukrainsk film som tematiskt fokus för sina program. Göteborgs filmfestival arrangerade även residensvistelser för ukrainska filmskapare i Sverige. Residensformatet fortsätter även efter projektslut, med annan finansiering. 2023 års residensprogram resulterade bland annat i en film som hittade en samproducent från Göteborg och som premiärvisades på festivalen i Berlin i februari och en kortfilm som spelades in i Ukraina.
- B2B Doc, ett regionalt dokumentärnätverk, arrangerade akutresidens för ukrainska kvinnliga dokumentärfilmare, i Sverige och i andra europeiska länder. Vidare organiserade B2B en serie pitchar för sina dokumentärfilmer vid internationella branschevenemang – och hjälpte de kvinnliga regissörerna att hitta nödvändig finansiering för att slutföra sina projekt.
- Baltic Art Center på Gotland och SWAN-konstnärsresidensnätverk lanserade residensprogram för ukrainska konstnärer i behov. De huserade över 30 ukrainska konstnärer i Sverige. Dessutom stöttade de befintliga kulturresidens i säkrare delar av västra Ukraina, arrangerade utställningar, diskussioner och webbinarier.
- Konstarenan RIKSTOLVAN i Skåne öppnade dörrarna för ukrainska dramatiker. Flera nya ukrainska pjäser skrevs i Sverige, varav en köptes av Göteborgs stadsteater och sattes upp under 2023. Rikstolvan blev ett nav för ukrainskt drama i Sverige och arrangerade dramaterapisessioner för flyktingbarn, föreställningar, offentliga uppläsningar, filmvisningar och utställningar. Sedan 2023 stöds residenset av Nordisk Kulturkontakt och i projektet ingår även ett sekretariat för översättning av ukrainsk samtidsdramatik.
- Litteraturtidskriften 20-tal arbetade med översättning, publicering och främjande av ny ukrainsk litteratur i Sverige – med särskilt fokus på samtida ukrainsk prosa skriven av kvinnor. Nu i höst kom tidskriftens mest omfattande nummer någonsin med tema Ukraina, om humor, poesi, hjälparbete, historia, dans, film och bild. Hur vardagens små glädjeämnen och upplyftande solidaritet måste få plats även under de mest fruktansvärda omständigheter.
- Branschorganisationen Sveriges Arkitekter skapade tillsammans med sina ukrainska motsvarigheter en plattform för professionellt utbyte och nätverksbyggande mellan svenska och ukrainska arkitekter – i ljuset av det enorma återuppbyggnadsarbete som väntar Ukraina efter kriget. Sveriges arkitekter och deras ukrainska kollegor höll en serie workshops och seminarier om ämnen som minne och materiellt kulturarv, krigets arkitektur, strategiska insikter inför den kommande återuppbyggnaden. Dessa professionella diskussioner lade grunden för en digital utställning och en professionell publikation som nu finns tillgängliga på deras webbplats.
Fortsatt stöd till Ukraina
SI fortsätter arbetet med att på olika sätt stödja Ukraina. Genom SI Ukraine Cooperation Programme erbjuds svenska aktörer och deras samarbetsparter i Ukraina bidrag för att tillsammans genomföra projekt som syftar till att stödja Ukrainas uppbyggnad, reformarbete och EU-integration inom områden som inkluderande ekonomisk utveckling, företagande och handel, samt mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet. Inom kort meddelas vilka projekt som tilldelas medel inom ramen för utlysningen 2024.
SI Baltic Sea Neighbourhood Programme finansierar projekt i vilka svenska organisationer arbetar med gränsöverskridande utmaningar och möjligheter tillsammans med organisationer från EU-länderna runt Östersjön och länder i EU:s Östliga partnerskap, däribland Ukraina. Programmet öppnar en ny utlysning i november.
SI Creative Partnerships Programme är en möjlighet för svenska aktörer som samverkar med flera länder i Östliga Partnerskapet, multilateralt. Programmet möjliggör samarbetsprojekt med fokus på demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Nästa utlysning öppnar preliminärt i december 2024.