“SI Leader Lab har redan gett mig massvis av nya idéer kring facilitering och nya aktiviteter i min organisation”

Sedan februari har fler än 100 ledare inom civilsamhället i 22 länder genomgått en läranderesa online tillsammans i ledarskapsprogrammet SI Leader Lab. Om bara några dagar kommer de för första gången träffas fysiskt, på plats i Stockholm.
Tre personer som står framför en vägg med post-itlappar. De diskuterar något med glädje.

SI Leader Lab är ett intensivt program som samlar inflytelserika ledare inom  civilsamhället som arbetar för Agenda 2030:s hållbarhetsmål 16  – rättvisa, fredliga och inkluderande samhällen. Deltagarna är formella eller informella ledare, 25–45 år gamla, några är precis i början av karriären medan andra leder stora organisationer. De arbetar inom en rad olika områden, såsom inkludering och icke-diskriminering, ansvarsutkrävande, mediefrihet, fred och säkerhet och antikorruption. Kompetensbredden i gruppen ger deltagarna input inom en mångd olika områden. 

SI Leader Lab är en interaktiv plattform där deltagarna ges möjlighet att växa som ledare, utbyta erfarenheter, skapa nya kontakter och att testa innovativa verktyg och metoder med kollegor som arbetar med liknande frågor. Programmet är utformat för att ge deltagarna verktyg och utrymme för nätverkande som ska vara direkt användbart i deras organisationers dagliga arbete. Deltagarna uppmuntras att tillämpa lärdomar från SI Leader Lab i sina organisationer under hela programmets gång.

Arpine Yeritsyan är en av deltagarna i SI Leader Lab 2023. Hon är ordförande för civilsamhällesorganisationen Civil Youth Center i Armenien och har redan börjat tillämpa några av lärdomarna från programmet i sin organisation. Under en workshop med sina kollegor använde hon storytelling, en metod som hon lärde sig under SI Leader Lab. Efter det noterade hon att de sociala banden och kontakten mellan medarbetarna förbättrades. ”Teamet började uppfatta sig själva som en enhet som har något gemensamt genom sina styrkor och svagheter som de delat med sig av under workshopen.” säger Arpine. 

Arpine Yeritsyan har redan börjat implementera sina kunskaper från SI Leader Lab i sin organisation. Foto: Civil Youth Center

SI Leader Lab är ett unikt hybridprogram som genomförts sedan 2019. Under loppet av fem månader får samtliga deltagare chansen att utveckla sina färdigheter inom två tematiska områden: opinionsskapande och ledarskap. Programmets upplägg och de engagerade handledarna och facilatorerna är något som uppskattas av deltagarna. 

Alla 100 deltagare tillhör en specifik ledarskapsgrupp med deltagare från samma geografiska region. Här får de utforska samarbetsdynamik och vilken typ av ledarskap som är mest framgångsrik för att driva systemförändring. Varje grupp har sin egen dedikerade facilitator som guidar dem genom programmet. Dessutom har varje deltagare en egen personlig handledare som följer deras personliga och professionella framsteg genom SI Leader Lab, och som finns tillgänglig för individuella mentorsessioner.

I grupperna som fokuserar på opinionsskapande delas deltagarna in i mindre grupper med kollegor från olika länder och regioner, men som arbetar med att skapa opinion kring liknande frågor. Här utforskar deltagarna olika metoder för att skapa systemförändring och hur de kan sätta människan i centrum när de utformar sitt kampanjarbete. Här är erfarenhetsutbytet en viktig del vid sidan av goda exempel som kan hjälpa deltagarna att få större effekt i deras dagliga arbete med lokala grupper. Anamê Gnanguenon  från The Anti-Racism Movement (ARM) i Libanon och tycker att detta är den bästa delen av SI Leader Lab hittills: 

”Jag uppskattar verkligen hur vi samarbetar med de andra deltagarna och hur de olika sessionerna är uppdelade, eftersom det ger mig chansen att lära mig från andra deltagares perspektiv och initiativ. För mig är det här det bästa sättet att lära mig: genom att titta på vad som händer i någon annans värld och att få zooma ut från min egen ledarskapssituation. Detta har redan gett mig många nya idéer om facilitering och genomförande av aktiviteter för framtiden!” 

Anamê Gnanguenon är en av deltagarna i årets SI Leader Lab. Foto: Chantale Salameh

Om några dagar träffas deltagarna för en intensiv vecka på plats i Stockholm. Fokus för veckan är att utforska hur kreativitet och kreativt samarbete kan användas för att skapa kraftfulla kampanjer som gör skillnad. Som ett led i detta kommer deltagarna även att träffa svenska civilsamhällesorganisationer som arbetar inom liknande områden och få möjlighet att bredda sina nätverk. 

Läs mer om SI Leader Lab på engelsk här: SI Leader Lab – Connecting leaders in civil society – Svenska institutet