Yalla Trappans metod i Ukraina: Ett initiativ för att stärka kvinnliga internflyktingar och skapa arbetstillfällen

I Sverige anställs utlandsfödda kvinnor långt från arbetsmarknaden av Yalla Trappan, ett socialt företag och kvinnokooperativ, till att utföra tjänster för företag som att laga mat, städa och sy. Nu utbyter Yalla Trappan metod med bland annat Ukraina vilket utmynnat i ett socialt företag där kvinnor tillverkar ost.

Viktoriia Pryimak ingår i  projektsamarbetet Yalla Goes East, Ukraina. Hon har ett nära band till SI efter att ha deltagit i två av SI:s ledarskapsprogram och det var via ett av dessa som hon kom i kontakt med Yalla Trappan, ett socialt företag i Malmö som fokuserar på att skapa för arbetstillfällen för kvinnor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Yalla Trappan som inspiration i Ukraina

Yalla Trappans metod bygger på en kombination av att ta vara på kvinnornas praktiska erfarenheter och teoretisk utbildning, samt att ta fram individuellt anpassade handlingsplaner.

Yalla Trappan-metoden har imponerat på Viktoriia Pryimak. Hon beskriver den som innovativ och inkluderande, och med vissa modifikationer tillämpbar på situationen i Ukraina, särskilt med tanke på den interna flyktingsituationen i landet som leder till arbetslöshet.

– Ukraina står inför stora utmaningar, inte minst i områden nära frontlinjen, där många människor flyr. Män mobiliseras till armén medan kvinnor ofta blir kvar utan arbete. Yalla Trappan-modellen är en potentiell lösning för att minska kvinnors arbetslöshet i dessa områden, där arbetslösheten bland kvinnor är hela 30 procent.

Projektets framsteg och utbildningar

Sedan starten har Yalla Trappan, genom projektet Yalla Goes East, genomfört flera workshops. I Ukraina har totalt 18 kvinnor genomgått träning enligt Yalla Trappanmetoden. En av de mest framstående deltagarna är Liudmyla , en internflykting från Donetsk-regionen, som driver en ost-verksamhet där fem av kvinnorna blivit anställda.

– Eftersom sociala företag inte är reglerade i Ukraina, har vårt team använt en NGO som stöd för att utbilda i Yalla Trappanmetoden. Dock får NGO:s inte bedriva näringsverksamhet i Ukraina så verksamheten styrs genom Liudmylas företag, säger Viktoriia Pryimak.

Möten och nätverkande i Sverige

I slutet av augusti besökte Viktoriia Pryimak Sverige och hade då möjlighet att träffa flera av svenska Yalla Trapppans nyckelpartners, inklusive Malmö kommun och Arbetsförmedlingen. Hon har även besökt Yalla Trappans samarbete med IKEA, där de anställda syr måttanpassade gardiner. Hon lyfter fram vikten av att ha fått möjlighet att prata med de viktigaste aktörerna, inte minst kvinnorna som arbetar på Yalla Trappan.

Lärdomar och utmaningar

Viktoriia Pryimak betonar att projektet inte handlar om att kopiera Yalla Trappan rakt av, utan att anpassa metoden efter Ukrainas förutsättningar. Det finns juridiska hinder, som att kooperativ inte är lika vanliga i Ukraina, och kvinnorna i Ukraina är anställda av en enda kvinna, vilket skapar en annan dynamik än i Sverige där besluten fattas gemensamt.

– En annan viktig lärdom är att samarbete, förhandling och kommunikation alltid måste komma först. Jag tror starkt på projektets framgång eftersom det inte bara finns ett stort behov på både statlig och kommunal nivå, utan också ett starkt engagemang från alla inblandade parter.

Framtida steg

Viktoriia Prymiak hoppas kunna bygga upp mer verksamhet och skapa arbetstillfällen för att hjälpa fler in i arbetsliv, självförsörjning och egenmakt.

– I sin helhet handlar projektet om att ge kvinnor verktyg och möjligheter att återta kontrollen över sina liv, samtidigt som de får möjlighet att bidra till samhället och skapa en hållbar framtid, avslutar Viktoriia Prymiak.

Fakta

Svenska aktörer som avser samarbeta med Ukraina kan söka finansiering inom flera av SI:s projektstödsprogram. Programmen har olika inriktningar vilket framgår i ansökningsmaterialet.  Nästa utlysning inom SI Baltic Sea Neighbourhood Programme och SI Creative Partnerships Programme öppnar under slutet av 2024. Det nystartade programmet, SI Ukraine Cooperation Programme, har sin nästa utlysning under 2025.